Analyse

Groenen zoeken het midden…

Duitsland De Duitse Groenen willen verantwoordelijkheid dragen en presenteren zich als optimistische partij met jonge leiders.

Het zegt veel over de ontwikkeling die de Duitse Groenen hebben doorgemaakt dat ze zondag in de conservatieve Duitse deelstaat Beieren de op één na grootste partij konden worden. De partij zoekt haar kiezers niet meer alleen op links, maar ook in het politieke midden. Ze wil regeringsverantwoordelijkheid dragen. En ze presenteert zich als een moderne, optimistische partij, met jonge leiders. Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) of Andrea Nahles (SPD) zul je niet zo snel zien stagediven, maar Robert Habeck van de Groenen vierde er zondagavond de overwinning van zijn partij mee.

Tegelijk profiteren de Groenen van veranderingen in de politiek. De rechts-radicale AfD is gegroeid en de CSU is van schrik ook gaan pleiten voor een harde koers in het vluchtelingenbeleid. De SPD is intern verdeeld en ernstig verzwakt. Dat gaf de Groenen de kans zich als tegenwicht te profileren van de verrechtsing in politiek en samenleving. Tegelijk omarmen ze op hun manier ook thema’s waar ze vroeger voor terugschrokken: zoals het belang van veiligheid en van traditie. Moderniteit en traditie verbinden was een campagnethema, dat door lijsttrekker Schulze werd onderstreept door in biertenten op te treden in traditionele Beierse Dirndl. De strijd tegen verrommeling van het landschap, bijvoorbeeld, wordt gepresenteerd als strijd voor het behoud niet alleen van de natuur, maar ook van het land waar je wortels liggen, je Heimat.

In Beieren verdubbelden ze hun resultaat van vijf jaar geleden tot 17,5 procent. Ook landelijk staan de Groenen er goed voor. Behaalden ze vorig jaar bij de bondsdagverkiezingen nog 8,9 procent, nu staan ze afhankelijk van de peiling op 12,5 tot 19 procent. Kiezers lijken te waarderen dat ze een serieuze poging gedaan hebben een coalitie te vormen met CDU/CSU en de liberale FDP. Ze regeren met de CDU al in Hessen en in Baden-Württemberg.