...en profiteren van crisis bij klassiek links

België Zowel in Vlaanderen als in Wallonië deden de groenen het goed. Ze profiteren van de crisis bij de sociaal-democraten.

Ook in België doen de groenen het goed. Zo verschillend als de uitslagen aan beide kanten van het land bij de gemeenteraadsverkiezingen zondag waren – sociaal-democraten de grootste in Wallonië en Brussel, het uiterst rechtse Vlaams Belang keert terug in Vlaanderen – zo opvallend is één overeenkomst: Groen (in Vlaanderen) en Ecolo (in Franstalig België) maken een grote sprong voorwaarts.

Het is een „bredere tendens” die je ook in andere landen in Europa ziet, zegt de Gentse hoogleraar politicologie Dave Sinardet. „Een gevolg van de crisis bij de sociaal-democratische partijen. Een deel van hun kiezers vertrekt naar radicaal rechts, en vooral de hoger opgeleide kiezers in de steden trekken naar groene partijen.”

Dat zie je bijvoorbeeld duidelijk in Antwerpen. Daar werd Groen meer dan twee keer zo groot, terwijl de sociaal-democratische sp.a erachteraan hobbelt. Er waren schandalen bij de partij, het leiderschap was wat onduidelijk. Daar profiteert Groen van, zegt Sinardet: „De partij slaagt er, zeker in de steden, duidelijk beter in aansluiting te vinden bij nieuwe realiteiten. Migratie, maar ook mobiliteit en schone lucht.” Zeker dat laatste was deze gemeenteraadsverkiezingen in België, dat worstelt met files, autoverkeer in de stad en vervuiling, een hot topic. „En de groenen zijn daar altijd pionier in geweest.”

Het resultaat is in meer steden te zien: in Gent gaan de groenen aan de leiding, in Brussel-Stad kwam er een kwart bij en is al bekend dat de partij deel zal nemen aan de coalitie. In meerdere Waalse en vooral opvallend veel Brusselse gemeenten mag Ecolo de burgemeester leveren. Al vormt het Franstalige deel van het land deels een uitzondering op de grotere Europese tendens. De sociaal-democratische Parti Socialiste levert stemmen in, maar houdt stand – ondanks recente schandalen. Ecolo haalt hier, behalve bij de PS, vooral ook veel stemmen weg bij de christen-democraten van CDH, ziet Sinardet.