Duurzaamheid

DNB: pinnen is milieuvriendelijker dan betalen met contant geld

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is pinnen minder schadelijk voor het milieu dan betalen met contant geld. De milieubelasting van een pinbetaling staat gelijk aan het anderhalf uur laten branden van een spaarlamp. Bij een contante betaling is dat twee uur. De grootste vervuiler bij contante betalingen is het vervoer van het brief- en muntgeld. Dat gebeurt vaak met vrachtwagens die op fossiele brandstoffen rijden. Ook de winning van kopererts voor muntgeld drukt op het milieu. Pinnen is ook niet brandschoon: de productie en het energieverbruik van pinapparaten zijn ook vervuilend. Ten opzichte van andere sectoren is de milieubelasting relatief beperkt. Alle transacties bij elkaar droegen 0,015 procent bij aan alle CO2-uitstoot van de Nederlandse economie, aldus DNB. (ANP)