Doden en tientallen gewonden bij treinongeluk in Marokko

De sneltrein was dinsdagochtend onderweg van Rabat naar Kénitra. Er zijn ook zeker tachtig gewonden gevallen.

De ontspoorde sneltrein bij de plaats Bouknadel, in Marokko.
De ontspoorde sneltrein bij de plaats Bouknadel, in Marokko. Foto Ahmed ElJechtimi/Reuters

Bij een treinongeluk nabij de Marokkaanse hoofdstad Rabat zijn dinsdag zeker zes mensen omgekomen, melden internationale persbureaus. De ministeries van Verkeer en Binnenlandse Zaken melden ruim tachtig gewonden, van wie er zeven zwaar gewond zijn. Gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt.

Volgens de nationale persdienst MAP ontspoorde de sneltrein, die van Rabat onderweg was naar het Kénitra in het noorden. Het ongeluk gebeurde aan het einde van de ochtend. De nationale spoorwegmaatschappij ONCF heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

Ontspoord

Op beelden die door de lokale zenders worden uitgezonden en op sociale media zijn geplaatst is te zien dat sommige van de treinstellen zijn omgeslagen; ruiten zijn verbrijzeld en er is ook veel verwrongen staal te zien. De website Morocco World News deelde via Facebook een video over de aanwezige hulpverleners.

In een verklaring van de Marokkaanse overheid staat dat koning Mohammed VI de ministeries heeft opgedragen de gewonden naar het militair ziekenhuis te sturen. De koning zal ook de begrafeniskosten van de slachtoffers betalen.