Emissiefraude

Inval bij Duitse fabrieken Opel wegens dieselschandaal

De Duitse justitie is maandag binnengevallen bij autofabrikant Opel in Rüsselsheim en Kaiserslautern. De inval zou volgens de Duitse krant Bild verband houden met ‘sjoemeldiesels’. Van de Duitse overheid heeft Opel opdracht gekregen 100.000 auto’s terug te roepen. Het bedrijf zou de dieselauto’s hebben uitgerust met software om de stikstofuitstoot te beperken tijdens tests. Het gaat om de modellen Insignia, Zafira and Cascada. Opel, vorig jaar overgenomen door het Franse PSA Peugeot Citroën, stelt dat zijn auto’s „voldoen aan de geldende voorschriften”. Opel is het zoveelste Duitse automerk dat onderzocht wordt om gesjoemel met emissie-software, na Volkswagen, BMW en Daimler. Ook tegen Renault en Fiat lopen strafrechtelijke onderzoeken. (NRC)