Zeker dertien doden door noodweer in Zuid-Frankrijk

In zes uur viel bijna net zo veel regen als normaal in een paar maanden. De zware neerslag wordt volgens meteorologen gevoed door het ongebruikelijk warme zeewater.

Door de zware regenval zijn dorpen in de omgeving van het Zuid-Franse Carcassonne geheel ondergelopen.
Door de zware regenval zijn dorpen in de omgeving van het Zuid-Franse Carcassonne geheel ondergelopen. Foto Eric Cabanis/AFP

Door het noodweer in Zuid-Frankrijk zijn in de nacht van zondag op maandag zeker dertien mensen om het leven gekomen en raakte vijf personen ernstig gewond. Ook wordt er nog één iemand vermist. De slachtoffers vielen in het departement Aude, dat aan de Middellandse Zee ligt, meldden de Franse zenders Europe 1 en BFM TV.

In slechts zes uur viel bijna net zo veel regen (190 millimeter) als normaal in een paar maanden tijd. Het water steeg in een aantal dorpen in de omgeving van het toeristische plaatsje Carcassonne tot 2,5 meter hoogte. In het dorpje Villegailhenc werden twee slachtoffers gevonden en in het nabijgelegen Villardonnel verdronk een vrouw toen ze werd meegesleurd door het water.

In Frankrijk wordt gelaten gereageerd op overstromingen: zo ook toen delen van Parijs in februari onder water stonden

Overvallen door het noodweer

Reddingshelikopters wachten op rustiger weer voordat ze kunnen beginnen met de hulpoperatie, zegt de lokale gouverneur Alain Thirion:

“Inwoners hebben zich in veiligheid gebracht op de daken van hun huizen. We hebben reddingshelikopters nodig om hen te evacueren, het is vanwege de kracht van het water te gevaarlijk om hen te bereiken met boten.”

De dorpsbewoners werden overvallen door het snel stijgende water. De Franse autoriteiten hadden geen waarschuwing afgegeven. Meteorologen verwachten dat het tot het einde van de ochtend blijft regenen. Vanwege het noodweer zijn de scholen in het departement Aude maandag gesloten. De minister van Milieu François de Rugy heeft via Twitter zijn condoleances overgebracht.

De afgelopen week wordt het zuiden van Europa geteisterd door zware regenval en overstromingen. Op het Spaanse eiland Mallorca kwamen vorige week woensdag zeker twaalf mensen om het leven, onder wie een Nederlandse vrouw van 80 jaar. De zware neerslag wordt dit jaar volgens meteorologen gevoed door het ongebruikelijk warme zeewater.