Trumpblog

Trump noemt migrantenkaravaan nationale noodsituatie

Dit blog is gesloten

We sluiten het Trumpblog van deze week af.

Volg hier de verdere ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Trump noemt migrantenkaravaan nationale noodsituatie

President Trump heeft maandag op Twitter gezegd dat de zogenoemde migrantenkaravaan die vanuit Zuid-Amerika onderweg is naar de Verenigde Staten een nationale noodtoestand betekent. Volgens de president zitten er "criminelen en onbekenden uit het Midden-Oosten" tussen de migranten. Hij heeft bovendien aangekondigd de noodhulp aan landen waar veel ongedocumenteerde migranten vandaan komen, Guatemala, Honduras en El Salvador, stop te zetten of "substantieel te verminderen".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Sadly, it looks like Mexico’s Police and Military are unable to stop the Caravan heading to the Southern Border of the United States. Criminals and unknown Middle Easterners are mixed in. I have alerted Border Patrol and Military that this is a National Emergy. Must change laws!

In een serie tweets houdt de president niemand heel. Hij beschuldigt Mexico ervan dat het land de karavaan niet kan tegenhouden. Ook neemt hij het Guatemala, Honduras en El Salvador kwalijk dat zij hun inwoners niet tegenhouden hun thuisland te ontvluchten. Tot slot moeten de Democraten het ontgelden:

"Iedere keer dat je een karavaan ziet, of illegale migranten, die ons land illegaal binnen proberen te komen, denk dan aan de Democraten die ons niet de stemmen geven om de trieste immigratiewetgeving aan te passen!"

Lees ook: Migrantenkaravaan wekt weer de toorn van Trump

Trump wordt er al langer van beschuldigd dat hij migratie en de karavanen in het bijzonder gebruikt om stemmen te winnen tijdens de verkiezingen voor het Congres die 6 november plaatsvinden. De president heeft de Democraten ervan beschuldigd expres ongedocumenteerde immigranten naar de VS te halen, zodat zij op de Democratische Partij kunnen stemmen. Deze migranten hebben geen stemrecht in de VS.

Ook heeft Trump meermaals gesteld dat de Democraten "open grenzen" willen, vermoedelijk om zo stemmen te winnen. Hoewel zij minder strenge immigratiewetgeving nastreven dan de Republikeinen, zijn open grenzen geen doel van de politieke partij.

State of emergency

Trumps tweets betekenen overigens niet dat er een officiële state of emergency is afgekondigd. Als een president een noodtoestand wil uitroepen, moet hij het Congres op de hoogte stellen en in een speciale verklaring uiteenzetten waarom de stap nodig is.

Al jaren reizen Midden- en Zuid-Amerikanen in grote groepen naar de Amerikaanse grens. Sinds president Trump aan de macht is, hebben de zogenoemde karavanen veel aandacht gekregen. Trump meent dat onder de migranten veel criminelen bevinden en gebruikt beelden van de migrantenstromen om zijn strenge asiel- en grensbeleid te verdedigen.

Een man uit Honduras poetst zijn tanden op straat in Mexico. Foto Johan Ordonez/AFP

Regering Trump: alleen aangeboren geslacht laten tellen bij overheden

De regering van Donald Trump wil dat overheidsinstanties voortaan alleen nog een definitie van gender hanteren die in overeenstemming is met het biologisch, aangeboren geslacht. Dat schrijft The New York Times op basis van interne memo's van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Als het plan doorgang vindt, kunnen Amerikanen voortaan bij bepaalde overheidsinstanties alleen nog aangeven of zij man of vrouw zijn op basis van hun aangeboren geslacht.

Wanneer er twijfel over het aangeboren geslacht bestaat, moet een genetische test uitsluitsel geven, zo staat in de interne documenten. De geslachtsaanduiding die op het geboortecertificaat staat, zou onder de nieuwe regelgeving leidend moeten zijn. Het ministerie van Volksgezondheid wil dat die richtlijn gaat gelden bij onder andere de ministeries van Onderwijs en Justitie.

Emancipatoire stap terug

Onder de huidige regelgeving mogen Amerikanen grotendeels zelf kiezen met welk geslacht zij zich identificeren - voorschriften die onder voormalig president Obama werden verbreed. Het terugdraaien naar een strikte scheiding op basis van het aangeboren, biologisch geslacht, zou een enorme emancipatoire stap terug betekenen.

Twitter avatar CatherineLhamon Catherine E. Lhamon Trump Administration racing to narrow civil rights protections, explicitly trying to get ahead of court decisions that protect Americans. This move reflects a broader goal to redefine civil rights law by fiat rather than deferring to Congress to pass law https://t.co/RLU4mBUXXv

Naar schatting identificeren zo'n 1,4 miljoen Amerikanen zich officieel met een ander gender dan waarmee zij geboren zijn. Activisten en journalisten maken zich zorgen dat met een dergelijke ontwikkeling de rechten van transgender personen in de VS verder ingeperkt worden. Eerder probeerde de president transgender personen al te weren uit het Amerikaanse leger, maar een federale rechter in Washington oordeelde toen dat dit niet mocht. Ook probeerden enkele staten om het gebruik van kleedkamers en openbare toiletten in te perken - wie welk toilet gebruikt, zou moeten worden bepaald aan de hand van aangeboren genitaliën.

Toetsen aan de wet

Roger Severino, nu directeur van het departement Burgerrechten onder het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, kwam er eerder voor uit dat hij de regelgeving onder Obama een vorm van "radicale genderideologie" vond. De nieuwe definitie zou eind dit jaar moeten worden voorgelegd aan het ministerie van Justitie, dat moet besluiten of de verandering volgens de wet mag.

Trump: VS trekken zich terug uit raketverdrag

President Trump heeft zaterdagmiddag (lokale tijd) gezegd dat de Verenigde Staten zich gaan terugtrekken uit het Het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag (INF) met Rusland. Volgens Trump zou Moskou de voorwaarden ervan schenden.

Met het verdrag, dat in 1987 werd getekend en een jaar later in werking trad, beloofden beide wereldmachten geen middellangeafstandsraketten te zullen produceren. Zo moest de dreiging van een nucleaire aanval worden beperkt.

Het Witte Huis beschuldigt Rusland ervan dat het nog steeds kruisraketten maakt die doelen op middellange afstand (tussen 1.000 en 3.000 kilometer) kunnen raken.

Trump spreekt de media toe, vlak voor hij aan boord gaat van het regeringsvliegtuig Airforce One. Foto Carloyn Kaster / AP

Manafort zit in een rolstoel en heeft gezondheidsproblemen

Paul Manafort, de voormalige campagnemanager van president Trump, kampt met serieuze gezondheidsproblemen. Dat zei een van zijn advocaten vrijdag op een zitting in de rechtszaak tegen Manafort, melden Amerikaanse media.

Zelf woonde Manafort de zitting bij in een rolstoel. Volgens NBC News droeg Manafort geen maatpak, zoals gebruikelijk, maar een groene gevangenisoverall. Zijn haar was zichtbaar grijzer dan eerst. Manafort werd de zaal binnengeduwd en miste zijn rechter schoen.

De advocaat van de voormalige campagnebaas zei dat Manaforts gezondheid achteruit was gegaan doordat hij zit opgesloten in de cel. Wat er precies met Manafort aan de hand is, vertelde de raadsman niet.

Lees ook: Een schuldig verklaarde Manafort vormt een bedreiging voor Trump

Manafort (69) staat terecht voor belastingontduiking en bankfraude. In augustus bevond een jury hem schuldig. Tijdens de zitting werd duidelijk dat Manafort op 8 februari zijn straf te horen krijgt.

Paul Manafort op archiefbeeld uit februari 2018. Foto Yuri Gripas/Reuters

Trump juicht congreslid dat journalist omver beukte toe

President Trump heeft zich donderdagavond tijdens een van zijn bijeenkomsten in Missoula, Montana achter een congreslid geschaard dat vorig jaar een journalist hardhandig tegen de grond werkte. Trump was in Montana om campagne te voeren voor Greg Gianforte, opnieuw kandidaat bij de tussentijdse verkiezingen in november. "Geweldige man, erg taaie kerel."

Gianforte kreeg het in mei 2017 aan de stok met verslaggever Ben Jacobs van The Guardian toen die hem bevroeg over gezondheidszorg in zijn staat. Gianforte was toen nog kandidaat voor het congres. Op geluidsopnamen van dat gesprek is te horen hoe Gianforte zijn geduld verliest en Jacobs een "body slam" - een worstelworp - verkoopt. Ondanks het incident won hij later dat jaar zijn zetel.

"Greg is slim", zei Trump donderdag tegen zijn joelende publiek. "Ga nooit een worstelpartij met hem aan, begrijp je. Nooit. Iedereen die een goede body slam in huis heeft is mijn man." Trump zei verder dat hij na het incident in eerste instantie vreesde voor de kansen van Gianforte maar dat hij - "Montana kennende" - zich bij nader inzien toch geen zorgen meer maakte. "En terecht, want hij won."

Jacobs' hoofdredacteur John Mulholland noemt de uitspraken die Trump donderdag deed in een verklaring "een aanval op het eerste amendement uit de grondwet, door iemand die heeft gezworen die wet te verdedigen".

In de nasleep van de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi kunnen de uitspraken van Trump opgevat worden als uitnodiging voor nog meer geweld tegen journalisten, vreest Mulholland. "We hopen dat redelijke mensen dit geweld zullen afkeren en de president zijn excuses aanbiedt."

Trump: zaak-Khashoggi is voorbeeld van 'schuldig tot onschuld is bewezen'

President Donald Trump geeft Saoedi-Arabië vooralsnog het voordeel van de twijfel wat betreft de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi. Ondanks groeiende druk op Saoedi-Arabië om duidelijkheid te geven over het lot van Khashoggi, houdt Trump het land een hand boven het hoofd, meldt persbureau Reuters.

"Ik denk dat we er eerst achter moeten komen wat er gebeurd is", zei Trump dinsdag in een interview met Associated Press. "Daar gaan we weer met, weet je wel, je bent schuldig totdat je onschuld wordt bewezen. Daar hou ik niet van."

Trump doelde daarmee op zijn benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof. Kavanaugh doorstond een moeizame bevestigingsprocedure door de Senaat wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag door enkele vrouwen. Uiteindelijk werd hij met een krappe meerderheid bevestigd.

Op Twitter schreef Trump dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman had ontkend te weten wat er op het Saoedische consulaat in Istanbul is gebeurd. Khashoggi verdween daar twee weken geleden, nadat hij er naar binnen ging om documenten te halen voor zijn voorgenomen huwelijk.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just spoke with the Crown Prince of Saudi Arabia who totally denied any knowledge of what took place in their Turkish Consulate. He was with Secretary of State Mike Pompeo...

Turkse functionarissen geloven dat de Saoedische journalist is vermoord en zijn lichaam is weggevoerd. Saoedi-Arabië ontkent dat. Khashoggi woonde in de VS en schreef columns voor The Washington Post. Hij was kritisch over het Saoedische bewind. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei woensdag dat Saoedi-Arabië heeft beloofd grondig onderzoek te zullen doen naar de verdwijning.

James Mattis: Trump staat 100 procent achter mij

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis staat president Trump "100 procent" achter hem. Dat stelde de generaal nadat hij dinsdagochtend in Vietnam was geland. Hij zou tijdens de twintig uur durende vlucht vanuit Washington contact hebben gehad met de president, die Mattis zou hebben verzekerd van zijn steun.

Afgelopen zondag zei Trump in een interview in actualiteitenprogramma 60 Minutes nog dat de minister vrij is om op te stappen als hij dat wenst. "Hij zou kunnen vertrekken", stelde de president toen wat dubbelzinnig. "Ik bedoel, op een moment vertrekt iedereen." Trump wekte de suggestie dat hij Mattis te gematigd vindt, dat de oud-militair "een soort van Democraat" is. Het was een reactie op geruchten die de afgelopen weken de ronde deden dat Mattis zijn plaats in de regering-Trump zou opzeggen.

Mattis verzekerde meegereisde journalisten dinsdag er echter van dat hij en Trump "nooit over een vertrek hadden gesproken". Hij voegde toe zich "nooit voor een politieke partij te hebben geregistreerd" en dat zijn lange militaire carrière hem heeft geleerd om zijn beroep op een "trotse apolitieke" manier uit te oefenen.

'Verstand van een kind'

De geruchten rondom een vertrek van Mattis begonnen toen Bob Woodwards veelbesproken boek Fear: Trump in the White House uitkwam. Hierin tekende de onderzoeksjournalist ferme uitspraken van Mattis over de president op. De minister zou presidentiële bevelen hebben genegeerd en hebben gezegd dat Trump is uitgerust met het verstand van een 10- of 11-jarige. Mattis deed de aan hem toegeschreven uitspraken af als "fictie".

Op vragen van journalisten over de geruchten over een eventueel vertrek zei Mattis toen al dat zij de verhalen "helemaal niet serieus zouden moeten nemen". Volgens hem kwam de onrust door de media-aandacht na de publicatie van het boek van Woodward, niet doordat zijn positie daadwerkelijk onzeker was.

James Mattis, een gepensioneerde generaal van het korps mariniers, trad in januari 2017 aan als minister van Defensie. De oud-militair zat in een lastig parket in het Witte Huis. Terwijl hij zich inzette voor betere banden met de NAVO-lidstaten, werd dezelfde organisatie met ferme bewoordingen bekritiseerd door president Trump. Ook was Mattis minder kritisch op Iran dan Trump en diens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en veiligheidsadviseur John Bolton.

Lees ook over het vernietigende boek van Woodward over Trump: ‘We’re in Crazytown’

Trump: klimaatverandering bestaat toch

President Donald Trump is teruggekomen op een van zijn omstreden uitspraken. Waar hij tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals zei dat klimaatverandering een "hoax" is, heeft hij nu gezegd dat de opwarming van de aarde toch geen verzinsel is. Hij deed zijn uitspraken in een interview voor het actualiteitenprogramma 60 minutes van CBS.

Wel zei de president dat hij niet weet of klimaatverandering door de mens veroorzaakt is. Toen de interviewer wetenschappelijke bewijzen wilde voorleggen, stelde Trump: "Maar wetenschappers hebben een politieke agenda."

Ook benadrukte de president dat hij geen "biljoenen dollars" wil uitgeven. Vermoedelijk verwijst hij hiermee naar de financiële verplichtingen van het klimaatakkoord van Parijs, waar de Verenigde Staten zich vorig jaar uit terugtrokken.

De uitspraken van Trump volgen op een verontrustend rapport over klimaatverandering van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Volgens de VN zijn "snelle, verstrekkende en nooit eerder vertoonde veranderingen" nodig om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graden te houden.

Lees ook: Het beperken van de opwarming van de aarde: we halen het wel / we halen het niet

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in het Trumpblog van week 42. Volg hier de laatste ontwikkelingen omtrent het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van week 41 terug.