Zoetekauwen

Zoet is de grote liefde en zwakte voor Thuiskok Hassnae Bouazza.

Er zijn grofweg twee type mensen: zij die van zoet houden en zij die er hun schouders voor ophalen. Ik behoor tot de eerste categorie. Zoet is mijn grote liefde en zwakte. Goed gemaakte zoetigheden kunnen me intens blij maken. Sterker, zoetigheden hebben me in het verleden door menig diep dal getrokken – mijn rondingen zijn er het resultaat van.

„Ja, omdat je een vrouw bent”, zei een goede vriend eens tegen me. Dat wordt wel vaker beweerd: dat vrouwen meer van zoet en bijvoorbeeld chocolade houden. Ik heb geen idee of daar ook maar enige wetenschappelijke basis voor is, maar wat ik wel weet is dat ik een heel groot zwak heb voor mannen die van zoet houden. Misschien omdat zoetigheden geen noodzakelijke behoefte zijn. Eten moeten we allemaal, maar zoetigheden zijn een extraatje, een luxe voor wie van het leven houdt en er niet zo serieus over doet. Zoetekauwen zijn levensgenieters. Deze boude uitspraak is zéker op geen enkele wetenschappelijke analyse gebouwd, maar komt geheel en al voor mijn rekening. Laat ik het zo stellen: de leukste mannen in mijn leven houden allemaal van zoet. En de leukste vrouwen ook.

U raadt het vast al, ik ga u deze week overladen met zoete recepten, uit delicious. Hét Zoetboek! samengesteld door de redactie van culinair blad delicious. Het boek bevat 132 recepten: van koekjes en drankjes tot taarten en desserts. Van beroemde klassiekers als Paris-Brest, pistache kulfi en worteltaart tot hedendaagse hippe lekkernijen en moderne interpretaties als croquembouche met witte chocomousse en frambozen, chocolademelk met witte citroen-meringuemousse en courgettecakejes met basilicumsorbetijs. Van eenvoudig en snel klaar tot wat meer bewerkelijk.

Voorin vindt u een uitgebreide introductie in de wereld van het bakken met uitleg bij ingrediënten en keukenartikelen en praktische tips voor bijvoorbeeld het uitrollen van deeg en het maken van praliné. Het is een groot feest van kleur en suiker. Ik heb het boek met ingehouden snoeplust gelezen. Het liefst zou ik alle 132 recepten maken, maar ik heb gekozen voor de makkelijke recepten, want dat is het natuurlijk met lekkere extraatjes: anders dan gewone maaltijden moet je er wel de tijd voor vinden en vrijmaken.