Rooms-Katholieke Kerk

Paus verklaart Paulus VI en aartsbisschop Romero heilig

Paus Franciscus heeft zondag voorganger paus Paulus VI en de Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero heilig verklaard. Zo’n vijfduizend landgenoten van de laatste waren daarvoor naar Vaticaanstad afgereisd en in El Salvador keken tienduizenden ’s nachts live naar de mis. Romero was een uitgesproken criticus van de militaire dictatuur in El Salvador en werd in 1980 tijdens een mis vermoord door regeringsmilities. De paus droeg tijdens de dienst diens bebloede riem. Paulus VI was paus van 1963 tot zijn dood in 1978. Franciscus noemde hem een „profeet van een extraverte kerk, die de kerk opende naar de wereld”. Paulus VI werd vooral bekend door zijn encycliek ‘Humanae Vitae’ waarin het gebruik van anticonceptiemiddelen werd verboden. (Reuters)