Onderzoek naar mogelijke prijsafspraken dakdekkers

Mogelijk hebben dakbedekkers onderling prijsafspraken gemaakt bij aanbestedingen voor het renoveren en onderhouden van daken van voornamelijk overheidsinstellingen.

Een dakdekker legt een teren dak aan.
Een dakdekker legt een teren dak aan. Foto via iStock

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek begonnen naar mogelijke prijsafspraken tussen dakbedekkingsbedrijven. Dat meldt de mededingingsautoriteit maandag. Het gaat voornamelijk om publieke aanbestedingen voor het renoveren en onderhouden van daken.

Na tips uit zowel het bedrijfsleven als verschillende publieke instellingen, is de ACM een aantal weken geleden “op volle sterkte” van start gegaan met het onderzoek, aldus een woordvoerder. Zo heeft de toezichthouder invallen gedaan bij enkele dakdekkers en informatie opgevraagd bij overheden.

De ACM wil, omdat het onderzoek nog loopt, geen details prijsgeven. De toezichthouder zoekt nu al de publiciteit op in de hoop dat er meer tips binnen zullen komen, zegt de woordvoerder. “En soms melden kartelbedrijven zich dan om clementie te vragen.”

Flinke bedragen

Volgens de woordvoerder gaat het “niet om kleine bedragen”. Mogelijk zijn “zowel hogere als lagere overheidsbedrijven” de dupe geworden van de prijsafspraken. Of het onderzoek tot sancties gaat leiden, kan hij nog niet zeggen. “Dit soort onderzoeken kan soms jaren duren. De praktijk leert dat het lastig is om het bewijs goed sluitend te krijgen.”

In onderzoeken naar andere kartels kwam de ACM op verschillende wijzen achter fraudepraktijken. Zo kan het opvallen als bedrijven afwisselend de beste offerte inleveren, zodat zij om de beurt een klus krijgen. Ook ontvangen overheden soms sterk op elkaar lijkende offertes, aldus de woordvoerder. “Tot aan dezelfde spelfouten aan toe.”