Politie beëindigt gijzeling op het station van Keulen

Een speciale eenheid van de politie van Keulen heeft middels een actie de gijzeling beëindigd. De dader is opgepakt.

Politie-agenten op het station van Keulen.
Politie-agenten op het station van Keulen. Foto Oliver Berg/AP

De gijzeling die maandagmiddag plaatshad op het station van de Duitse stad Keulen is ten einde. Dat meldt de lokale politie. Volgens de politie is de situatie “onder controle”, de dader is gearresteerd. Hij zou tijdens de actie van de speciale politie-eenheid zwaargewond zijn geraakt en gereanimeerd worden.

Eén vrouwelijke gijzelaar is lichtgewond en wordt verzorgd. Volgens de lokale krant Kölner Stadt-Anzeiger is ook een veertienjarig meisje in het ziekenhuis opgenomen met brandwonden. Tegen de zender WDR zegt de politie van Keulen dat nog niet duidelijk is of zij gewond raakte tijdens de gijzelactie. De man zou eerst een brandend voorwerp naar mensen in een snackbar hebben gegooid. Daarna hield hij meerdere mensen vast in de apotheek bij een achteringang van het stationscomplex.

De gijzeling duurde zo’n twee uur. De autoriteiten spraken van een “onoverzichtelijke situatie”. Volgens de lokale zender RTL West hadden agenten contact met de gijzelnemer. De dader zou zelf contact hebben opgenomen met de autoriteiten. Volgens Duitse media zouden ook schoten zijn gelost, de politie kon dit niet bevestigen.

Station nog afgezet

De lokale autoriteiten laten weten dat de veiligheidsmaatregelen die eerder op de dag werden genomen, nog van kracht zijn in Keulen. Het station zelf en het Breslauer Platz waaraan het gelegen is, zijn afgezet. Treinen worden omgeleid. Spoorwegbedrijf Deutsche Bahn heeft op Twitter aangekondigd dat het treinverkeer via Keulen is stopgezet. De metrolijnen worden omgeleid of stoppen eerder.

Op sociale media werden beelden gedeeld van de massale politie-inzet, al riep de politie omstanders op om dat niet te doen. “Daarmee steunt u de dader!”, schrijven de autoriteiten. Over de motieven van de dader is nog niets bekend.

Twitter avatar nrwaktuelltv nrw-aktuell.tv Wir können zahlreiche schwer bewaffnete Polizisten sehen. Diese sichern wohl die Aus- und Zugänge am #Hauptbahnhof in #Kön. Die Behörden bitten die Bevölkerung, den Bereich zu meiden! #Geiselnahme https://t.co/MaNPPNrkPM