In beeld

De strijd tegen een militie in Congo’s ‘driehoek van de dood’

In Democratische Republiek Congo neemt het geweld van de schimmige rebellengroep ADF steeds serieuzere proporties aan. De groep, die zijn oorsprong vindt in Oeganda, valt steeds vaker dorpen en steden aan in het oosten van de voormalige Belgische kolonie. Eind september kwamen achttien mensen om in Beni, vlak bij de Oegandese grens. Dat gebied staat inmiddels bekend als de 'driehoek van de dood'. De VN stuurde vredestroepen naar het gebied om het regeringsleger te ondersteunen. Fotograaf John Wessels van persbureau AFP reisde mee met de blauwhelmen. Let op: deze serie bevat schokkende beelden.
Een soldaat van de Congolese regeringstroepen vlak bij een basis bij de stad Oicha. In de buurt van die stad zijn ook de blauwhelmen gelegerd. In december vorig jaar werden er in het gebied, dat de 'driehoek van de dood' wordt genoemd, vijftien Tanzaniaanse blauwhelmen om het leven gebracht door de rebellengroep ADF.
John Wessels / AFP
7 oktober 2018 - Congolese regeringstroepen gaan in de tegenaanval als er in de buurt wordt geschoten. De afgelopen weken vinden er steeds meer aanvallen plaats in het oosten van het land. De ADF, die ook actief is in Oeganda, voert meestal 's nachts aanvallen uit.
John Wessels / AFP
Een moeder rouwt om de dood van twee van haar zoons, die op 5 oktober in de stad Beni om het leven zijn gekomen bij een aanval van de ADF.
John Wessels / AFP
Inwoners van de stad Oicha zijn op zoek naar leden van de ADF na een aanval door de rebellengroep op 5 oktober. De ADF plunderde daarbij huizen, op zoek naar wapens, munitie en medicijnen.
John Wessels / AFP
Een soldaat van het regeringsleger op patrouille. In Congo, dat opnieuw geplaagd wordt door ebola, is het al langer onrustig. Vorig jaar werd nog gevreesd voor een burgeroorlog.
John Wessels / AFP
Een man probeert het lichaam van twee jongens te bedekken. De jongens zijn omgekomen bij een aanval van de ADF.
John Wessels / AFP
Een Zuid-Afrikaanse soldaat van de Monusco-missie van de VN in Congo. Het is de langstlopende vredesmissie van de VN.
John Wessels / AFP
De ADF heeft in vier jaar tijd zo'n zevenhonderd slachtoffers gemaakt in Congo.
John Wessels / AFP
In december vinden er verkiezingen plaats in Congo. Gevreesd werd dat de huidige president Joseph Kabila zich opnieuw verkiesbaar zou stellen. Dat zou voor de derde keer zijn, wat verboden is volgens de grondwet.
John Wessels / AFP
In augustus werd bekend dat Kabila zich niet verkiesbaar heeft gesteld. Wel is een van de kandidaten de oud-rebellenleider Jean-Pierre Bemba, die in juni van dit jaar door het Internationaal Strafhof werd vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid.
John Wessels / AFP