Commissie-Giebels

Rapport: aanpak misstanden bij Defensie faalt, meldpunt nodig

Defensie faalt in de aanpak van misstanden en grensoverschrijdend gedrag. De bereidheid misstanden te melden is laag, indieners van klachten worden onvoldoende gehoord en met vertrouwelijke informatie wordt slecht omgegaan, concludeert de commissie-Giebels maandag in een hard rapport. Ook is er geen goede interne meldingsprocedure. Defensie moet een onafhankelijk meldpunt instellen om de sociale veiligheid te verbeteren, aldus het rapport. In een tussenrapportage eind maart concludeerde de commissie dat Defensie in de fout was gegaan bij de melding van misbruik van drie militairen op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) belooft in een reactie dat ze meer aandacht gaat besteden aan het veiligheidsgevoel van defensiepersoneel. (NRC)