Brieven

Brieven

Peru komt maar niet los van de familie Fujimori, zo blijkt uit de recente arrestatie van vader Alberto en nu ook dochter Keiko, die campagne voert (Ook dochter Peruaanse oud-president Fujimori opgepakt, nrc.nl, 11/10). Om dit fenomeen te begrijpen, is het goed ons te realiseren dat Peru decennia lang in de greep was van de meest gewelddadige guerillabeweging van Zuid-Amerika: het Lichtend Pad (Sendero Luminoso). Deze marxistisch geïnspireerde groepering bezette grote delen van het land en stond in 1992 op het punt om de hoofdstad Lima in te nemen. Het land kampte bovendien met hyperinflatie en een cholera-epidemie. Uit pure wanhoop kozen de Peruanen in 1990 voor de Japanse immigrant en outsider Alberto Fujimori. Tegen elke verwachting in slaagde hij waar zijn voorgangers hadden gefaald, versloeg de rebellen en kreeg de economie weer op de rails. Dat ging gepaard met grof geweld tegen onschuldige burgers, machtsmisbruik en een door en door corrupt bewind maar veel Peruanen zijn hem tot op de dag van vandaag dankbaar. Dit verklaart de populariteit van zijn dochter Keiko en zijn zoon Kenji die afgelopen Kerstmis met een schimmige deal zijn vader uit de gevangenis wist te krijgen. De schaduw van de Fujimori-clan hangt voorlopig nog als als een donkere wolk boven Peru.