N-VA blijft de grootste partij in Antwerpen

De rechtse partij van burgemeester Bart de Wever lijkt 23 zetels te gaan halen, evenveel als in 2012. In Brussel koersen de socialisten af op winst.

N-VA-leider Bart de Wever brengt zondag zijn stem uit in Antwerpen.
N-VA-leider Bart de Wever brengt zondag zijn stem uit in Antwerpen. Foto Julien Warnand/EPA

De Vlaamse politieke partij N-VA heeft zondagavond een grote zege behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. De rechtse partij haalde ruim 35 procent van de stemmen binnen. Dat is een daling van ongeveer 2,5 procentpunt ten opzichte van de vorige stembusgang in 2012. Niettemin blijft de N-VA ruimschoots de grootste.

Kiezers in heel België konden zondagochtend en -middag naar de stembus om volksvertegenwoordigers te kiezen op gemeentelijk en provinciaal niveau. De lokale stembusgang wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor een serie andere verkiezingen volgend voorjaar - waaronder die voor het federale parlement en het Europees Parlement.

Lees ook: Er kan er maar één de ware volkspartij zijn

De N-VA kwam in Antwerpen uit op 23 zetels, evenveel als de partij al had. De nummer twee is de progressieve partij Groen. Die haalde zes jaar geleden vier zetels, en behaalde er nu elf. De christendemocratische CD&V, in de rest van Vlaanderen de grote concurrent van de N-VA, heeft drie zetels.

De CD&V lijkt het in heel Vlaanderen wel iets beter te doen dan de N-VA. Op provinciaal niveau werd die laatste partij dan weer de grootste van Vlaanderen. De groei lijkt er in de provincie echter uit bij de N-VA: de partij wist minder kiezers achter zich te verzamelen dan bij de vorige verkiezingen.

Lastige opgave

Dat de N-VA de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zou gaan winnen, stond van tevoren al wel zo’n beetje vast. Partijleider Bart de Wever was de afgelopen jaren de eerste niet-socialistische Antwerpse burgemeester in tachtig jaar. Hij mag zich nu waarschijnlijk gaan opmaken voor een tweede termijn.

 

 

 

Een coalitie vormen zal echter een lastige opgave worden voor de migratiekritische, conservatieve N-VA. Groen wil in elk geval niet samenwerken. Het uiterst rechtse Vlaams Belang is geen optie: tegen die partij is een cordon sanitaire van kracht. De huidige coalitie met CD&V en de liberale Open VLD voortzetten is ook niet eenvoudig. Het is de vraag of de drie partijen samen genoeg zetels hebben. Bovendien zijn hun onderlinge verhoudingen na een scherpe campagne niet meer wat ze geweest zijn.

In hoofdstad Brussel ziet het ernaar uit dat de socialistische PS de grootste gaat worden. De partij staat, nu zeventig van de honderd stembureaus zijn geteld, op zeventien zetels. De schandalen waarmee de socialisten de afgelopen tijd te maken hadden, hebben er dus niet voor gezorgd dat ze in de Brusselse gemeentepolitiek de macht verliezen.