Minister van Defensie: cyberoorlog met Rusland

Russische hackers In een tv-programma zei minister Bijleveld dat Nederland in een oorlog is verwikkeld. Dat was figuurlijk bedoeld, zegt haar woordvoerder.

Minister van Defensie Ank Bijleveld en de Britse ambassadeur Peter Wilson begin deze maand tijdens de persconferentie over de verijdelde hackoperatie van Rusland in Den Haag.
Minister van Defensie Ank Bijleveld en de Britse ambassadeur Peter Wilson begin deze maand tijdens de persconferentie over de verijdelde hackoperatie van Rusland in Den Haag. Foto Reuters/Piroschka van de Wouw

Is Nederland verwikkeld in een cyberoorlog met Rusland? „Ja, dat is het wel”, zei minister van Defensie Ank Bijleveld zondagmorgen in het tv-programma WNL op Zondag. Het waren opmerkelijke woorden voor een minister van Defensie, die verder zei dat Russische hackoperaties in westerse landen “echt niet getolereerd moeten worden”.

Bijleveld sprak over de gevolgen van de poging van de Russische militaire inlichtingendienst om in april van dit jaar in te breken bij de OPCW in Den Haag. De minister maakte begin deze maand bekend dat de Nederlandse MIVD deze Russische operatie met succes wist te verstoren. Bijleveld zei bij WNL dat het verijdelen van de hack „laat zien dat de aard van oorlogsvoering heel erg is veranderd”. In Nederland zijn we daar soms nog wat naïef over, zei Bijleveld.

Lees ook: De kofferbak van de Russische spionnen zit vol met hackgereedschap

Bekijk het interview met Bijleveld in WNL op Zondag:

Een woordvoerder van Bijleveld snapt dat er wordt opgekeken als de Defensieminister over oorlog spreekt. „Het is niet zo dat Nederland nu vanaf vandaag officieel de oorlog heeft verklaard aan Rusland, het was meer in figuurlijke zin bedoeld. Maar de minister heeft willen waarschuwen voor een nieuwe manier van oorlog voeren die echt gevaarlijk is.”

Bijleveld benadrukte dat het kabinet investeert in de inlichtingendiensten om Nederland beter tegen hackpogingen vanuit het buitenland te beschermen. Ze zei ook dat Nederlandse cybercommando’s sinds vorig jaar bij NAVO-operaties kunnen worden ingezet. Voorheen mochten deze cybercommando’s alleen de eigen systemen beschermen, maar vanaf nu mogen ze ook „offensief dingen doen als het nodig is”, aldus Bijleveld. Wat dat precies inhoudt kan haar woordvoerder vanwege het geheime karakter niet zeggen.

Correctie (15 oktober 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Nederlandse cybercommando’s sinds deze zomer kunnen worden ingezet. Dat klopt niet, dat kan al sinds vorig jaar. Dit is hierboven aangepast.