Zeker 22 doden bij aanslag Afghanistan

De bomaanslag vond plaats bij een verkiezingsrally, waar een vrouwelijke kandidaat-parlementariër zou komen spreken.

Voorbereidingen voor de Afghaanse parlementsverkiezingen.
Voorbereidingen voor de Afghaanse parlementsverkiezingen. Foto Wakil Kohsar / AFP

Het dodental van een bomaanslag bij een verkiezingsbijeenkomst in het noordoosten van Afghanistan zaterdag is opgelopen naar zeker 22 mensen. Ook zijn nog eens tientallen mensen gewond geraakt, van wie enkelen zich in kritiek toestand bevinden. Dat meldt de politie volgens de persbureaus AP en Reuters.

Talibaan

De aanslag werd gepleegd in de provincie Takhar, die grenst aan Tadzjikistan. De explosieven waren in een motorfiets geplaatst die naast de verzamelde menigte geparkeerd stond. Op het evenement zou Nazifa Yousufi Bek komen spreken, die als parlementariër gekozen hoopt te worden. Ze was ten tijde van de ontploffing niet aanwezig.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar vermoed wordt dat de Talibaan erachter zit. De fundamentalistisch-islamitische strijdgroep die tegen een rol van vrouwen in de politiek is, is zeer actief in de regio.

De Afghaanse parlementsverkiezingen vinden volgende week zaterdag plaats. Er zijn 2.565 mensen die zich kandidaat stellen voor het 249 zetels tellende parlement, onder wie 417 vrouwen. De afgelopen weken zijn al vijf aspirant-parlementariërs vermoord bij aanslagen en zijn twee anderen ontvoerd.