Negen bergbeklimmers overleden in Nepal

Het gaat om vijf Zuid-Koreanen die samen met vier Nepalese gidsen de berg Gurja beklommen.

Het Himalaya-gebergte.
Het Himalaya-gebergte. Foto Martin Athenstaedt/EPA

Bij een hevige sneeuwstorm in Nepal zijn negen bergbeklimmers om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van de Nepalese politie. Het gaat om vijf Zuid-Koreaanse klimmers en vier Nepalese gidsen.

De klimmers zaten in een kampement op de berg Gurja, waar zij wachtten tot het weer opklaarde en ze hun tocht konden voortzetten. Volgens de autoriteiten is het kamp volledig verwoest door de storm. The Himalayan Times meldt dat er naast de sneeuwstorm ook een aardverschuiving heeft plaatsgevonden.

Lees ook: Mount Everest: een op de dertig sterft op weg naar de top

Volgens een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de bergbeklimmers in een ravijn gevallen. Een helikopterpiloot die naar het kampement vloog zei tegen persbureau AFP dat het hele kamp is weggevaagd.

Een dag lopen

De politiehelikopter kon niet landen bij het kampement omdat het zicht te slecht was. Agenten zijn te voet onderweg naar de plek van het incident. Het kamp ligt op zo’n 3.500 meter hoogte, het dichtstbijzijnde dorp is een dag lopen. De politie heeft geen details gegeven over de identiteit van de klimmers. De trek zou zijn georganiseerd door Trekking Camp Nepal.

De berg Gurja is ruim 7.100 meter hoog en ligt zo’n 220 kilometer ten noordwesten van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De berg is onderdeel van het Himalaya-gebergte, waar ook Mount Everest deel van uitmaakt. In deze periode reizen veel klimmers naar het gebied voor bergtochten.

Mount Gurja is een van de bergen van de Himalaya.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat het kamp op 3.500 kilometer hoogte ligt. Dat moet zijn 3.500 meter en dit is aangepast.