UNHCR roept Australië op asielcentra te sluiten

Op de eilanden Nauru en Nieuw-Guinea zitten nog zo’n 1.400 asielzoekers. Veel migranten kampen volgens de UNHCR met gezondheidsproblemen en regelmatig worden er zelfmoordpogingen gedaan.

Een van de kampen op Nauru, waar Artsen Zonder Grenzen tot deze week medische hulp verleende aan migranten.
Een van de kampen op Nauru, waar Artsen Zonder Grenzen tot deze week medische hulp verleende aan migranten. Foto Medecins Sans Frontieres via AP

Australië moet zo snel mogelijk zo’n 1.400 asielzoekers die vastzitten in centra op de eilanden Nauru en Nieuw-Guinea overplaatsen. Dat eist de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag. Volgens de VN kampen migranten in de asielzoekerscentra met ernstige gezondheidsproblemen, daarom moeten ze zo snel mogelijk in Australië zorg krijgen.

Zeker twaalf migranten zouden inmiddels volgens de UNHCR al zijn omgekomen in de centra, bij de helft van de gevallen zou het gaan om zelfmoord. Een jong meisje overgoot zichzelf vorige maand nog met benzine, maar tegen het advies van doktoren in zit zij nog altijd op Nauru.

Sinds 2013 plaatst Australië migranten die op bootjes worden onderschept over naar centra in de kleine eilandstaat Nauru en Nieuw-Guinea. Zo’n vijfhonderd asielzoekers werden recentelijk onder meer vanwege psychische problemen overgeplaatst naar het vasteland. Dat is veel te weinig, concludeert de VN. Er zouden aanzienlijk meer migranten zijn met “acute gezondheidsbehoeften”.

De VN en mensenrechtenorganisaties zijn al langer kritisch op het Australisch beleid. Artsen Zonder Grenzen (MSF), die deze week gedwongen werd om het eiland Nauru te verlaten, waarschuwt voor de ernstige psychische problemen waar asielzoekers mee kampen. Migranten zitten vaak al jarenlang vast in de centra zonder toekomstperspectief.

Lees ook: ‘Australië sluit ogen voor lijden van asielzoekers op Nauru’

Zelfmoordpogingen

Volgens MSF ligt het aantal zelfmoordpogingen veel hoger. Alleen al op Nauru zouden het afgelopen jaar bijna tachtig migranten zichzelf verwond hebben of een poging hebben gedaan om zich van het leven te ontnemen.

“Dit beleid heeft op verschillende manieren gefaald”, zegt UNHCR-woordvoerder Catherine Stubberfield in een reactie. “Het heeft gefaald om vluchtelingen te beschermen, het heeft gefaald om hen van de meeste basale behoeften te voorzien. Uiteindelijk is Australië verantwoordelijk voor diegenen die om bescherming hebben gevraagd.”

Het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt tegen de Britse krant The Guardian dat het land de gezondheid van vluchtelingen “serieus” neemt. Op Nauru zouden 65 gezondheidsmedewerkers de migranten bijstaan. Ook zouden de bewoners niet opgesloten zitten, maar vrij zijn om te bewegen op het eiland.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnummer 0900-0113 of www.113.nl.