Tienduizenden op de been in Berlijn tegen racisme

De opkomst van de actie #unteilbar bleek aanzienlijk hoger uit te vallen zaterdag dan verwacht. Volgens de organisatie waren er wel 242.000 demonstranten.

Tienduizenden demonstranten protesteerden zaterdag in de Tiergarten in Berlijn tegen racisme en extreemrechts.
Tienduizenden demonstranten protesteerden zaterdag in de Tiergarten in Berlijn tegen racisme en extreemrechts. Foto John Macdougall/AFP

In Berlijn zijn zaterdag tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen racisme, xenofobie en extreemrechts. Daarmee was het een van de grootste demonstraties van de afgelopen jaren in Duitsland, dat recentelijk vaker worstelt met geweld tegen migranten en openlijke steun voor extreemrechtse groeperingen.

Volgens de organisatie van de actie hebben uiteindelijk zo’n 242.000 demonstranten gereageerd op de oproep #unteilbar (ondeelbaar). Aanzienlijk meer dan de 40.000 die verwacht werden. De Duitse politie wil volgens persbureau AFP geen exact aantal noemen, maar heeft het wel over “enkele tienduizenden” demonstranten.

De actie was een initiatief van een breed collectief aan organisaties. Van groepen die opkomen voor vluchtelingenrechten en homorechten tot moslimorganisaties. Zo’n 900 agenten waren ingezet om de demonstratie in goede banen te leiden.

‘Verenigd tegen racisme’

Mensen hielden borden omhoog met teksten zoals “Verenigd tegen Racisme”, “Geen ruimte voor Nazi’s” en “Meer Liefde, Minder Haat”. Daarbij werden leuzen gescandeerd als “zeg het luid, zeg het helder, wij zijn allemaal ondeelbaar”. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas liep mee.

Lees ook: Extreem-rechtse terreurcel uit Saksen opgepakt

De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), die een anti-islam- en anti-migratiebeleid nastreeft, kwam vorig jaar voor het eerst in de Bondsdag. Na de verkiezingen was het direct de derde partij van het land.

Ook werd Duitsland deze zomer opgeschrikt door geweld tegen migranten in de oostelijke stad Chemnitz. Duitse justitie maakte vorige maand bekend een extreem-rechtse terreurcel te hebben opgerold die van plan was in de stad aanslagen te plegen op buitenlanders of wie ze daarvoor aanzagen en politiek andersdenkenden.

Foto’s van de demonstratie zaterdag: