Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Gelukkig kan Youp van ’t Hek tegen „een gebbetje”, veronderstelt een lezer, dus kan hij vast lachen om de vileine suggestie dat de columnist eens in een vrolijke hotelkamer moet afspreken met Cristiano Ronaldo. „Wil hij misschien ook wel scoren bij jou. Dat moet geweldig voor je zijn, omdat je er zelf om hebt gevraagd.”

De columns van Youp maken met grote regelmaat sommige lezers zo boos dat ze een brief schrijven. Maar na zijn twee vorige columns kwamen er 28 mails binnen. Zijn column ‘Een knietje’ ging over „het amateurtoneel” van Christine Ford, die opperrechter Brett Kavanaugh beschuldigt van aanranding. En in ‘Opzeezouten’ schrijft hij dat „het dom” was van de vrouw die Ronaldo van verkrachting beschuldigt „om ’s nachts [...] in zijn hotelkamer te komen, omdat de voetballer nou eenmaal altijd wil scoren”.

De meeste kritiek op zijn ‘victim-shaming’ en ‘goedpraten van seksueel wangedrag’ kwam van vrouwen. Ze zijn woedend („Knietjes? Mijn reet”), verdrietig („de schaamte zit heel hoog”) en reageren soms satirisch („afgelopen weekend nam de grijze komiek een viagrapil en tikte met woedende erectie een stukje”).

Of Ir. C.G. Hermans satire bedreef of er gewoon een misogyn wereldbeeld op nahoudt, is niet helemaal duidelijk: „De onderliggende conclusie van Youp is dat de vrouw de man misbruikt. En dit is zo. [...] Een vrouw heeft maar één echte taak: het baren van nieuw leven. [...] Een vrouw is daarom ongeschikt in haar vruchtbare jaren voor een leidende functie. Of ze moet lesbisch zijn of onaantrekkelijk [...].”

Er was namelijk ook bijval (8 inzendingen) voor Youp. Een vrouw stelt de hashtag #Fuck#MeToo voor. En publicist Dolf Kohnstamm noemt de column van Youp „verstandig”. De 81-jarige psycholoog zal het wel niet eens zijn met Melissa Koole die voorstelt te investeren in een columnist die „meegaat met de tijd”. „Of beter nog: iemand die de toekomstige generatie vertegenwoordigt.

chef Opinie