Dodental orkaan Michael opgelopen naar 18

Eerder stond het dodental nog op twaalf. Reddingsdiensten verwachten dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

Vanuit de lucht is de totale verwoesting van Mexico Beach te zien.
Vanuit de lucht is de totale verwoesting van Mexico Beach te zien. Foto Dronebase/Reuters

Het dodental als gevolg van orkaan Michael, die woensdag aan land kwam aan de Amerikaanse oostkust, is opgelopen tot achttien. Dat melden reddingsmedewerkers aan persbureau Reuters. Rampenbestrijdingsdienst FEMA vreest dat het dodental nog verder zal oplopen.

De storm trof Florida, Georgia, Virginia, South Carolina en North Carolina. Die laatste twee staten werden vorige maand nog getroffen door orkaan Florence, die aan meer dan vijftig mensen het leven kostte. Het dorp Mexico Beach (Florida) werd door Michael vrijwel volledig weggevaagd:

Twitter avatar CNNSitRoom The Situation Room “The destruction of this town is so complete that whole portions of Mexico Beach nearly wiped off the face of the Earth.” - CNN’s @miguelmarquez reporting on the aftermath of Hurricane Michael https://t.co/KvBVKj6KOx https://t.co/jHD9JKY3Xd

Vermisten

Reddingswerkers zeggen dat hun werkzaamheden worden bemoeilijkt door stroomuitval en slecht beschikbare telecommunicatie. Zij zetten honden, drones en zwaar materieel in om honderden vermiste mensen op te sporen.

Michael kwam als een orkaan van categorie 4, de op een na zwaarste categorie, aan land vlak bij Panama City in het noordwesten van Florida. Het was de zwaarste storm op het Amerikaanse vasteland sinds de orkaan Andrew in 1992. Er werden winden van 250 kilometer per uur gemeten. Inmiddels is Michael afgezwakt tot tropische storm.

Negen van de doden vielen in kuststaat Florida. Vijf andere slachtoffers vielen in Virginia, drie in North Carolina en één in Georgia. President Donald Trump is van plan de getroffen regio’s snel te bezoeken.