Tientallen cafébezoekers onwel in Breda, Oosterhouter opgepakt

Waarschijnlijk is er pepperspray verspreid in het café. De 22-jarige man wordt onder meer verdacht van (poging tot) zware mishandeling.

Volgens de politie is er traangas of pepperspray gespoten.
Volgens de politie is er traangas of pepperspray gespoten. Foto Lex van Lieshout/ANP

In een café op de Bredase Vismarkt zijn vrijdagnacht 27 mensen onwel geworden, meldt de politie. Ze hadden problemen met hun luchtwegen en braakneigingen. Volgens een politiewoordvoerder is hoogstwaarschijnlijk pepperspray verspreid in het café.

De slachtoffers werden ter plekke verzorgd door ambulancepersoneel, vier moesten voor extra controle naar het ziekenhuis. Drie mensen gingen op eigen gelegenheid naar de huisartsenpost.

De politie opende meteen een onderzoek waarna zaterdagochtend een verdachte kon worden aangehouden. Het gaat om een 22-jarige man uit Oosterhout, die dankzij “een combinatie van getuigenverklaringen, camerabeelden en oplettende medewerkers” opgespoord werd in een woning van een familielid in Breda-Noord, aldus een woordvoerder.

Eerder werd nog gedacht dat er traangas was verspreid in het café, de politie denkt nu dat het om een “pepperspray-achtige stof” gaat. De eigenaar van het café heeft aangifte gedaan.

Zware mishandeling

De Oosterhouter wordt verdacht van (poging tot) zware mishandeling en het opzettelijk in de lucht brengen van een gevaarlijke stof. In het huis waar hij werd aangehouden zijn daarnaast pillen en cocaïne aangetroffen, de politie onderzoek of hij hiermee te maken had. Het motief van de waarschijnlijke dader is nog onbekend.

Het café in kwestie, Café Janssen, heeft op Facebook gereageerd op het incident. De eigenaren spreken van een fiasco en bieden hun excuses aan, “ondanks dat de oorzaak niet bij ons lag”. Het café zal zaterdag eerder opengaan zodat feestgangers die hun jas moesten achterlaten, deze op kunnen halen.

“Wij betreuren dit zeer en willen graag onze oprechte excuses aanbieden aan een ieder die lichamelijke of emotionele schade heeft geleden.”