Dodental orkaan Michael loopt op tot twaalf

Een van de zwaarst getroffen plaatsen is Mexico Beach, waar de orkaan woensdag aan land kwam als een storm in categorie vier.

Een complete buurt, tussen 40th Street en 42nd Street, in Mexico Beach in de Amerikaanse staat Florida werd weggevaagd door orkaan Michael.
Een complete buurt, tussen 40th Street en 42nd Street, in Mexico Beach in de Amerikaanse staat Florida werd weggevaagd door orkaan Michael. Michael Snyder/AP

Het dodental als gevolg van orkaan Michael is vrijdag opgelopen tot zeker twaalf. De verwachting is dat dit aantal de komende dagen nog verder toeneemt, schrijft Reuters. De orkaan trof de afgelopen dagen de Amerikaanse staten Florida, Georgia, South Carolina en North Carolina.

In Florida, waar de orkaan woensdag aan land kwam, heeft de storm in het noordwesten “onvoorstelbare schade” aangericht, aldus Rick Scott, gouverneur van de staat. “Vele levens zijn voor altijd veranderd. Vele families hebben alles verloren.”

De volledige schade die Michael heeft achtergelaten in het noordelijke kustgebied van Florida werd donderdag duidelijk: een groot aantal huizen is met de grond gelijk gemaakt door de orkaan, een van de krachtigste in de VS in decennia. Gebieden die het zwaarst zijn getroffen waren donderdag nog moeilijk bereikbaar.

Windsnelheden van 250 kilometer per uur

Een van de zwaarst getroffen plaatsen is Mexico Beach. Daar kwam de orkaan woensdag aan land als een storm in categorie vier, met windsnelheden van 250 kilometer per uur en een springtij van 2,7 meter hoog, meldt persbureau AP. Rijen huizen langs de kust zijn verwoest, en vele gebouwen zijn hun daken kwijt.

Meer dan 375.000 mensen aan de westkust van Florida was aangeraden te evacueren toen Michael naderde, maar velen negeerden de waarschuwingen. Reddingsploegen zochten donderdag in het getroffen gebied naar overlevenden. Bijna 950.000 woningen zaten donderdag zonder stroom.

Volgens autoriteiten in de getroffen staten zijn zeven doden gevallen in Florida, Georgia en North-Carolina, door omvallende bomen en andere oorzaken.

Inmiddels is Michael in kracht afgenomen tot een tropische storm. In North-Carolina en Virginia heeft de storm geleid tot overstromingen in gebieden die vorige maand zijn getroffen door de orkaan Florence. De snel bewegende storm raast verder naar de noordoostkust van de VS.