Zeker 34 doden na aardverschuiving in Oeganda

In het grensgebied met Kenia heeft het de laatste tijd hard geregend. Daardoor is een aardverschuiving ontstaan, die een klein dorp heeft getroffen..

Dorpelingen bekijken de schade nadat de aardverschuiving door de regio Budada trok.
Dorpelingen bekijken de schade nadat de aardverschuiving door de regio Budada trok. Foto Reuters TV

In het oosten van Oeganda zijn donderdag minstens 34 mensen om het leven gekomen door een aardverschuiving vanaf Mount Elgon, de hoogste vulkaan van het land. Dat heeft een regeringsfunctionaris gezegd tegen persbureau Reuters.

In het getroffen gebied (op ongeveer 250 kilometer van hoofdstad Kampala) heeft het de laatste tijd veel en hard geregend. Daardoor ontstond de aardverschuiving. Dat gebeurt vaker in het gebied. In 2010 vielen 80 doden bij een grote lawine.

Door de aardverschuiving van donderdag werd een klein dorp getroffen, waar veel slachtoffers vielen. “De aardverschuiving schoof grote rotsblokken in een rivier, die daardoor buiten zijn oevers is getreden”, legt commissaris van rampenparaatheid Martin Owor uit aan Reuters. Een belangrijke brug is daardoor vernietigd. De meeste slachtoffers bevonden zich op de markt in het dorp.

Een Rode Kruis-woordvoerder gaat ervan uit dat het aantal doden nog op zal lopen zodra reddingswerkers alle getroffen gebieden hebben bereikt.