Zaak Rosmalense flatmoord waarschijnlijk heropend

Herzieningsverzoek Door nieuw onderzoek in opdracht van de advocaat-generaal van de Hoge Raad staat de veroordeling van Rob B. nu ter discussie.

De zaak van de Rosmalense flatmoord wordt zeer waarschijnlijk heropend. Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, dient deze vrijdag een verzoek in om de veroordeling van Rob B. uit 2007 in deze zaak te herzien. Dat bevestigt een woordvoerder van de Hoge Raad. De kans is groot dat de zaak opnieuw in behandeling wordt genomen.

Rob B. zou onterecht veroordeeld zijn voor het doorsnijden van de hals van zijn 37-jarige vriendin Regie van den Hoogen. Zij werd op 10 april 2000 dood aangetroffen in hun flat in het Brabantse Rosmalen. Het afgelopen jaar is er nader onderzoek verricht in de zaak, onder meer na een verzoek van Pieter van der Kruijs, advocaat van de veroordeelde Rob B.

B., die met het slachtoffer samenwoonde in de flat, werd in 2007 door het gerechtshof veroordeeld voor doodslag op zijn vriendin. Omdat B. psychiatrisch patiënt is, werd hij niet veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar kreeg hij tbs met dwangverpleging.

Volgens zijn advocaat is er echter geen sprake van doodslag, maar heeft Regie van den Hoogen zichzelf van het leven beroofd door haar eigen hals door te snijden. Deze zomer adviseerde de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) nieuw onderzoek te doen naar de bloedsporen en de verwonding in de hals van het slachtoffer.

Advocaat-generaal Aben liet het vervolgonderzoek uitvoeren. De rapporten die daaruit voortkwamen wijzen op een zelfmoordscenario. Daardoor komt een belangrijk fundament onder de veroordeling van Rob B. in een ander daglicht te staan.

Mede op basis van de uitkomst van die rapporten, dient de advocaat-generaal nu een herzieningsverzoek in. Volgens Van der Kruijs is de kans heel groot dat de zaak wordt overgedaan. „Er zijn zo veel onbegrijpelijke fouten gemaakt in deze zaak”, aldus de advocaat. „Maar alles wijst erop dat er nu, achttien jaar later, eindelijk gerechtigheid komt.”

Lees ook het achtergrondartikel: Is de Rosmalense flatmoord toch geen moord?