Van Basten vertrekt eind deze maand bij de FIFA

Marco van Basten wil meer tijd aan zijn gezin besteden. Hij is binnen de wereldvoetbalbond verantwoordelijk voor technische ontwikkelingen.

Marco van Basten was groot voorstander van de VAR.
Marco van Basten was groot voorstander van de VAR. Foto Facundo Arrizablaga/EPA

Marco van Basten stapt eind oktober op als hoofd technische ontwikkelingen binnen de FIFA. Dat maakte de wereldvoetbalbond vrijdag bekend. De 53-jarige Van Basten wil meer tijd aan zijn gezin besteden, staat in de verklaring. Mogelijk keert hij in de toekomst terug bij de FIFA.

De voormalig topspits en trainer was sinds 2016 werkzaam bij de wereldvoetbalbond. Van Basten staat bekend als een groot voorvechter van technische vernieuwingen in het voetbal, waaronder de inmiddels ingevoerde videoscheidsrechter (VAR). Zvonimir Boban, secretaris-generaal van de FIFA en voormalig teamgenoot bij AC Milan, is lovend over de “belangrijke rol” die Van Basten speelde bij de introductie van nieuwe technologie in het voetbal.

Twitter avatar SkyAnton Anton Toloui Marco Van Basten, one of VAR’s biggest backers, is leaving FIFA as their Chief Technical Development Officer at the end of the month. FIFA statement insists it’s on “mutual terms” to “spend more time with his family”. https://t.co/8bFUPczD7J
Lees ook: In Lisse komt Van Bastens voetbaldroom klein beetje uit

Experiment bij amateurwedstrijd in Lisse

Voor Van Basten konden vernieuwingen in het voetbal niet snel genoeg gaan. In november 2017 was de oud-speler van Ajax en AC Milan bij een experiment in Lisse met potentiële nieuwe regels.

In de wedstrijd tussen topamateurploegen FC Lisse en Quick Boys werd er geëxperimenteerd met de selfpass (een vrije trap mag je ook naar jezelf spelen), de intrap of dribble-in (ter vervanging van de normale hoekschop, inworp en doeltrap) en een aanpassing van de strafschop: die wordt alleen gegeven bij een duidelijke scoringskans en overal binnen dertig meter van de goal. Van Basten zag liever nog meer experimenten, vertelde hij aan NRC. Zoals zuivere speeltijd of een wedstrijd zonder buitenspel.