Thuiskok

Abrikozenvlaai

Apricot jam in a glass bowl isolated on white
Apricot jam in a glass bowl isolated on white DmitriyKazitsyn

Hoe zouden we een Limburgs kookboek kunnen bespreken zonder een recept voor vlaai?

Week de abrikozen 24 uur in lauw water. Verwarm ze in het weekwater tot ze zacht zijn. Draai ze door een roerzeef of maak er met de mixer een puree van. Gebruik weinig vocht, het moet een stevige moes zijn. Maak het naar wens met suiker op smaak.

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een kom. Snijd de boter klein. Kneed er een deeg van. Het moet een goed samenhangend geheel zijn. Zet het deeg een nacht weg op een koele plaats. Zet bij gebruik van zelfrijzend bakmeel het deeg een uur koel weg. Rol twee derde van het deeg uit en bekleed er een ingevette vlaaivorm mee. Gebruik bij voorkeur een vorm met losse rand en beleg deze met bakpapier. Prik de deegbodem in. Verdeel de vulling over de bodem. Rol de rest van het deeg dun uit voor het deksel. Steek er in het midden een rond gat uit, zodat de vulling zichtbaar is. Maak de deegrand nat, leg de deksel erop en druk stevig op de rand. Rol het overtollige deeg af.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en strooi er een mengsel van suiker met geschaafde amandelen op. Bak de vlaai op 200 graden gedurende 30 tot 35 minuten. Haal de vlaai uit de vorm en leg hem op een rooster.