Shurgard bevestigt: beursgang gaat door

Opslagbedrijf Deze maand werden acht beursgangen al afgeblazen. Shurgard vreest de onrust op de markt niet.

Oktober is nog geen heel goede maand voor beursgangen. In de eerste elf dagen hebben volgens persbureau Bloomberg zeker acht bedrijven hun plannen om zo naar de kapitaalmarkt te gaan afgeblazen. Voor Shurgard, de internationale verhuurder van opslagboxen, is dat echter geen reden om af te zien van een notering. Het bedrijf bevestigde komende maandag gewoon naar de beurs in Brussel te gaan.

Het Luxemburgse Shurgard maakte de plannen voor een beursnotering halverwege vorige maand openbaar. Het bedrijf mikte in eerste instantie op een prijs tussen de 23 en 28 euro per aandeel. Na peiling van de belangstelling kiest Shurgard nu voor de ondergrens van 23 euro. Het bedrijf haalt daardoor 575 miljoen euro op, waarmee het leningen wil afbetalen en een overname wil financieren.

Shurgard is in Nederland actief, en ook in onder meer België, Frankrijk en Duitsland. Het bedrijf heeft in Europa zo’n 150.000 klanten en 228 opslaglocaties. De omzet bedroeg vorig jaar 239 miljoen euro, de brutowinst 135 miljoen.

De bevestiging van Shurgard komt een dag nadat verschillende bedrijven hun plannen voor een beursgang juist afbliezen. Onder meer het Nederlandse Leaseplan besloot daartoe, vanwege de slechte beursomstandigheden. Ook de Portugese detailhandelaar Sonae en de muziektak van het Chinese Tencent zagen een beursgang bij nader inzien niet zitten.

Twee lithiumbedrijven die donderdag wél naar de beurs gingen, kenden een beroerde eerste dag. Het Chinese Ganfeng verloor bijna 30 procent van zijn beurswaarde, het Amerikaanse Livent zo’n 5 procent.