Interview

‘Ons biedt de Brexit kansen’

Logistiek Hoe bereiden ondernemers zich voor op de Brexit? Logistiek dienstverlener Bleckmann speelt in op de onzekerheid van modebedrijven.

Jurrie-Jan Tap, commercieel directeur Bleckmann, logistiek dienstverlener voor mode-en lifestylesector, Eindhoven

„We bieden onze klanten onder meer distributiecentra in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Modebedrijven en retailers willen snel kunnen inspelen op de vraag van klanten door efficiënt orders te verwerken en te leveren. Vooral in de online handel is de trend naar levering binnen één dag. Anders tel je niet meer mee. Brexit kan problemen gaan opleveren voor bedrijven waarvoor het VK belangrijk is, vanwege de verwachte vertraging aan de grens. Voor ons biedt dat kansen. Tot voor kort werd de urgentie van de Brexit niet echt gevoeld, maar nu krijgen we steeds meer vragen van bedrijven die een tweede distributiecentrum willen openen in het VK. Daarom breiden we nu een bestaande locatie uit in Swindon, ten westen van Londen. Nu heeft dat magazijn één verdieping, we leggen er een tussenvloer in. Dat is een verdubbeling in het aantal vierkante meters.

„Omgekeerd is het door de Brexit voor meer klanten die vanuit het VK opereren, bijvoorbeeld Amerikaanse kledingbedrijven, logischer naast hun bestaande distributiecentrum een centrum in Nederland of in België te openen. Soms heeft dat, los van de Brexit, toch al zin. Het is best duur om de opslag te scheiden, maar het risico van vertragingen aan de grens is ook groot en sommige van onze klanten willen de concurrentie een stap voor zijn.”