Negen mensen vast in corruptieschandaal Belgisch voetbal

Onder de arrestanten zijn drie spelersmakelaars, twee clubbestuurders en een scheidsrechter. Nog tien personen zijn in staat van beschuldiging gesteld.

De verdachte scheidsrechter Bart Vertenten (links) verbergt zich onder een jas bij het verlaten van de rechtbank in Tongeren.
De verdachte scheidsrechter Bart Vertenten (links) verbergt zich onder een jas bij het verlaten van de rechtbank in Tongeren. Foto Yves Herman/Reuters

In het onderzoek naar grootschalige corruptie in het Belgisch profvoetbal blijven negen personen vastzitten. Daarnaast zijn nog tien personen in staat van beschuldiging gesteld, zij zijn inmiddels vrijgelaten, de helft onder voorwaarden. Sinds woensdag zijn in totaal 29 betrokkenen verhoord. Tien daarvan werden na verhoor vrijgelaten, de andere negentien werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Dat maakt het federaal parket in België vrijdag bekend.

De twee spillen - in wat in België “Operatie Schone Handen” wordt genoemd - zijn spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, schrijft dagblad De Standaard. Zij zijn aangehouden en blijven voorlopig vast. De echtgenote van die laatste ook.

Hetzelfde geldt voor makelaar Karim Mejjati, scheidsrechter Bart Vertenten en directeur Thierry Steemans en eigenaar Olivier Somers van de club KV Mechelen. Voormalig advocaat Laurent Denis, die in het verleden topclub Anderlecht verdedigde, blijft ook vastzitten.

Hoe een voetbalmakelaar de val van KV Mechelen wilde voorkomen. Een reconstructie van een besmette degradatiestrijd.

Leko

Club Brugge-trainer Ivan Leko en keeper Davy Roef van Waasland-Beveren zijn in de nacht van donderdag op vrijdag vrijgelaten, net als scheidsrechter Sebastien Delferière. Leko leidt vrijdagochtend ‘gewoon’ de training van zijn club, de huidige nummer twee van de Belgische Jupiler Pro League.

De verdenkingen tegen de groep die vast blijft zitten lopen uiteen. Veljkovic en directeur Steemans en eigenaar Somers van KV Mechelen namen volgens de Belgische justitie deel aan een criminele organisatie, en worden verdacht van omkoping en witwassen. In samenspraak met de twee bestuurders van KV Mechelen zou Veljkovic twee wedstrijden in de Jupiler Pro League beïnvloed hebben: Mechelen-Charleroi en Antwerp-KAS Eupen.

Beide duels stonden onder leiding van scheidsrechter Vertenten. De arbiter wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en wat het Belgisch Federaal Parket noemt “private corruptie”.

Spelersmakelaar Bayat, die naast Veljkovic als spil wordt genoemd, hangt deelname aan een criminele organisatie boven het hoofd, alsmede witwassen en private corruptie.