‘Nee hoor, hij is niet gevaarlijk’

Vincent van Wijk wint met ‘Theo’ de vakjuryprijs van september, met als thema ‘Huisdier’.

Vincent van Wijk

„De foto is erg intrigerend”, aldus de jury van de fotowedstrijd. „Hij is mooi beeldvullend en de scherpte op de bek is knap gefotografeerd. Ook de kleuren van de witte kat en de roze bek zijn mooi. Dit is geen poesje meer, dit lijkt echt een roofdier.”

„Nee hoor, Theo is niet gevaarlijk”, lacht Vincent van Wijk (48) uit Epe, wiens foto uit de meer dan 9.000 (!) inzendingen tot winnaar van de maand september werd gekozen. „Nou ja, behalve dan voor muizen. ’s Ochtends vroeg staat hij weleens schreeuwen. Dan heeft hij er eentje meegenomen en is hij ermee aan het spelen. Die heeft hij dan trots bij de achterdeur neergelegd.”

Theo is al van kleins af aan bij de familie Van Wijk in huis. „Hij komt van de boerderij, nu zo’n zeven jaar geleden. Sindsdien is hij part of the family.” En altijd een dankbaar onderwerp om te fotograferen. „Hij is altijd in de buurt, en hij poseert goed. Hij is natuurlijk ook hartstikke wit; bij een bepaalde lichtval kan dat erg mooi uitpakken. Vooral als hij ligt te slapen kan je daar mooi mee spelen.”

Lucky shot

Ook op de winnende foto was Theo enigszins slaperig. „Dit was op een zondagmiddag, en hij was lekker aan het geeuwen. Dat doet hij heel vaak als hij op de bank ligt. Leuk om daar eens een foto van te maken, dacht ik. Maar ja, zie maar eens precies op het goede moment af te drukken. Dan zit je maar te wachten en te kijken. Tot je ineens het gevoel hebt: dit is ’m! Al is het toch een beetje een lucky shot, natuurlijk, want er zijn wel tientallen foto’s aan voorafgegaan.”

Nieuwe telefoon

Lang geleden had Van Wijk een spiegelreflexcamera, maar de laatste jaren fotografeert hij alleen nog maar met zijn telefoon. „Dat komt door mijn zoon. Die had op een gegeven moment een nieuwe iPhone gekocht. Ik was zo onder de indruk van de kwaliteit van de lens en van de foto’s, dat ik dacht: ideaal! Een camera heb je niet altijd bij je, een telefoon wel. Dus toen heb ik ook snel een nieuwe iPhone gekocht.”

Observeren en proberen

Van Wijk maakt vooral graag natuurfoto’s. „Veel van dat soort fotografie vind ik eerlijk gezegd nogal saai. Ik probeer er altijd iets origineels mee te doen.” Zelf een traditioneel zonsondergangetje probeert hij nog spannend te maken. „Een kwestie van geduld hebben, observeren en heel veel proberen. Door net even anders te kijken, kun je soms veel meer zien. Dan blijken gewone dingen ineens heel bijzonder te zijn. Dat is lastig, en het lukt lang niet altijd, maar dat is juist de uitdaging.”

Een echte camera

Van Wijk, huisschilder van beroep, heeft samen met zijn vrouw twee kinderen: een zoon van achttien en een dochter van dertien. Maar eerlijk gezegd maakt hij meer foto’s van de kat dan van de kinderen. „Ze zitten er niet zo op te wachten om gefotografeerd te worden. Al moet ik zeggen dat mijn zoon het volgens mij ook wel gaaf vindt dat ik nu met deze wedstrijd een echte camera heb gewonnen. Hij zei: ‘Kan je mooi een paar goede foto’s van me maken als ik aan het wakeboarden ben.’”

Het thema van oktober is “kleurrijk”. Inzenden en stemmen kan tot 2 november 17:00 op nrc.nl/fotowedstrijd.