In aanloop naar sancties kopen Amerikanen nog snel in China

Handelsoorlog Nieuwe VS-sancties tegen China werden in september van kracht. Toch groeide het Chinese handelsoverschot.

De escalerende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten heeft het door de Amerikaanse president Trump verafschuwde Chinese handelsoverschot nog niet verminderd. Sterker, het is naar recordhoogte opgelopen. Volgens nieuwe cijfers van de Chinese douane kwam het overschot in de handel met de VS vorige maand uit op 34,1 miljard dollar (29,3 miljard euro).

Ook in augustus verbrak het handelsoverschot al records. Het overschot van september lag nog eens 10 procent hoger.

President Trump kondigde vorige maand een nieuw pakket Amerikaanse heffingen op Chinese producten aan. Per 24 september betaalden Amerikaanse bedrijven 10 procent meer voor duizenden soorten Chinese producten, van haaievinnen tot katoen.

Het lijkt er sterk op dat veel Amerikanen nog snel Chinese producten zijn gaan inkopen om dit nieuwe tarief voor te zijn. Zo was er vorig maand een plotselinge toename in de Chinese export van elektrische apparatuur, zoals airconditioners en snijmachines, naar de VS. Dat is één van de categorieën die onder Trumps tariefverzwaringen valt. Ook de uitvoer van textielsoorten, meubilair en microchips lieten groei zien.

Goedkope yuan

Wat waarschijnlijk ook meespeelt, is de zwakke prestatie van de Chinese yuan dit jaar. Die verloor tot nu toe zeker 6 procent tegenover de Amerikaanse dollar, wat Chinese producten aantrekkelijker maakt voor Amerikanen. Ook helpt mee dat de Amerikaanse economie dit jaar goed draait. Dat stuwt de Amerikaanse inkoop van in China geproduceerde goederen op, en dat verzacht weer het effect van de forse tariefsancties die Trump heeft gelegd op Chinese uitvoer ter waarde van 250 miljard dollar.

Dat het handelsoverschot van China toe- in plaats van afneemt, is saillant. Het surplus is de primaire reden dat Trump de Chinese exportpositie aanviel. De president noemde het niet eerlijk dat de Amerikanen meer kopen van de Chinezen dan andersom.

Overigens is de verwachting wel dat het Chinese exportoverschot in het lopende, vierde kwartaal vermindert, schrijft Reuters. Dan moet het volle effect van de invoerheffing merkbaar worden. Daarnaast voorspellen economen dat de forse groei van de Amerikaanse economie gaat afnemen.

Trump heeft eerder gedreigd bijna alle Chinese export naar de VS (tegen de 450 miljard dollar) te belasten met hogere importtarieven als de situatie niet naar zijn zin verandert. In reactie op de jongste Amerikaanse heffing voerde China een importtarief in van 10 procent op Amerikaanse goederen ter waarde van 60 miljard dollar.