Interview

‘De onzekerheid is absurd’

Kledingzaak Hoe bereiden ondernemers zich voor op de Brexit? Kledingzaak The English Hatter wacht nog even af, maar rekent op extra bureaucratie en kosten.

Peter Kraan, bedrijfsleider kledingzaak The English Hatter (Amsterdam, Amstelveen, Laren, Den Haag)

„Wij importeren zo’n 75 procent van onze producten uit het Verenigd Koninkrijk : Engeland en ook Schotland. Denk aan overhemden, truien, petten, jassen en mutsen. Vaak werken we met familiebedrijven. We maken ons niet echt zorgen over de Brexit, maar zijn er wel alert op. Laatst zei een fabrikant: ze zeggen dat we ons moeten voorbereiden, maar waarop dan? Dat herken ik wel. De onzekerheid is eigenlijk absurd. Het enige dat we weten is dat ze eruit stappen.

„Waar we scherp op gaan letten zijn de levertijden. Die kunnen langer worden, door douaneformaliteiten, die ook weer geld kosten. Ik werk hier al sinds 1986. Vroeger, voordat [in 1993] in Europa de grenzen opengingen, was je hier nogal wat tijd, aandacht en geld mee kwijt. Bij grote fabrikanten lieten we dit allemaal regelen door een douaneagent of distributeur, maar bij de kleine bedrijven deden we het zelf. Bij een harde Brexit dreigt dat terug te komen. Als er deze herfst uitkomt dat het een harde Brexit wordt, hebben we nog even tijd om ons voor te bereiden tot het zover is, in maart volgend jaar. Dan zijn we nog redelijk op tijd voor de voorjaarsleveringen.”