Interview

‘De Britse economie kan een klap krijgen’

Industrie Hoe bereiden ondernemers zich voor op de Brexit? De firma Stertil in Kootstertille heeft scenario’s klaarliggen om zo nodig de productie in te perken.

Ulbe Bijlsma, topman van Stertil, producent van laadsystemen en hefbruggen, Kootstertille

„Het Verenigd Koninkrijk is voor ons een belangrijke markt. We halen er ruim eenvijfde van onze omzet en we hebben er ook een eigen verkoopvestiging met zo’n 60 mensen. De meeste zorgen heb ik over de Britse economie. Die kan door de Brexit een behoorlijke klap krijgen. Wij maken investeringsgoederen. Als er een recessie komt, zullen de investeringen terugvallen. We houden de vinger aan de pols. Gek genoeg is de vraag vanuit het VK nog niet gedaald. We hebben al meteen na het referendum scenario’s opgesteld, dus we weten wat we moeten doen bij een ‘no deal’ Brexit. Vallen de orders uit het VK scherp terug, dan moeten we maatregelen nemen, dan moet de productie omlaag.

„Over eventuele invoerbeperkingen na de Brexit maken we ons nog niet eens zoveel zorgen: concurrenten die produceren in het VK hebben we niet en onze concurrenten op het Europese vasteland zullen met dezelfde heffingen of procedures te maken krijgen. Wij verkopen ook geen bederfelijke waar, dus bij een paar dagen grensvertraging is er niet direct een man overboord. Iedereen zal begrijpen, ook onze klanten, dat het dan gaat om overmacht. Wel hebben we een speciale douanevergunning aangevraagd voor het VK, een AEO, om de leveringen zo soepel mogelijk te laten verlopen.”