Bedreigingen

Haarlemse burgemeester Jos Wienen tijdelijk ondergedoken

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen (CDA) verblijft vanwege bedreigingen tijdelijk niet meer in zijn eigen huis. Dat heeft hij donderdag tegen de regionale tv-zender NHNieuws gezegd. Sinds september wordt Wienen al extra beveiligd, in oktober is die beveiliging verder opgeschaald. Wienen tegen NHNieuws: „Tijdelijk woon ik niet in de eigen woning, dat zijn lastige dingen waar je mee om moet gaan.” Het Openbaar Ministerie wilde eerder niets zeggen over de herkomst van de dreiging. Wel zei het OM eerder dat Wienen „zichtbaar en onzichtbaar” wordt beveiligd. Zulke maatregelen worden normaal gesproken genomen wanneer er sprake is van dreiging door georganiseerde misdaad. Drie jaar geleden moest Wienens voorganger Bernt Schneiders (PvdA) ook al beveiligd worden. (NRC)