Vrijspraak voor scoutingleider die kinderen brandmerkte

Drie kinderen kregen tijdens een scoutingkamp vorig jaar een heet ijzer in hun rug gedrukt. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de man met opzet handelde.

De rechtbank in Middelburg sprak donderdag de 23-jarige scoutingleider vrij die drie kinderen had gebrandmerkt tijdens een zomerkamp.
De rechtbank in Middelburg sprak donderdag de 23-jarige scoutingleider vrij die drie kinderen had gebrandmerkt tijdens een zomerkamp. Foto Robert Vos/ANP

Een 23-jarige jeugdleider van een scoutinggroep in Zeeland die verdacht werd van het brandmerken van drie kinderen, is donderdag vrijgesproken. De slachtoffers kregen tijdens een scoutingkamp in België vorig een heet ijzer in hun rug gedrukt.

De man stond terecht voor zware mishandeling met voorbedachten rade. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak. Volgens de officier van justitie “is er wel degelijk sprake van opzet”.

De rechtbank bepaalde dat scoutingleider onvoorzichtig was geweest maar dat hij de kinderen niet opzettelijk verwondde. De man controleerde of het ijzer niet te heet was door de stempel in de buurt van zijn arm te houden. Wel vond de rechter dat de man met “grove onachtzaamheid” handelde en dat hij schuld heeft aan het ontstaan van het letsel. Omdat dit niet ten laste was gelegd, kan de man hier niet voor worden veroordeeld.

Ontgroeningsritueel

De kinderen liepen de brandwonden op tijdens een ontgroeningsritueel. De kinderen moesten één voor één bij hem komen om een teken van de scouting met inkt op hun rug gestempeld te krijgen. De kinderen moesten schreeuwen om te doen alsof het pijn deed. Om het ritueel echter te laten lijken, haalde hij bij ieder kind het ijzer door het vuur. Drie kinderen kregen hierdoor de letters F.N. in hun rug gebrand, een afkorting van Frans Naerebout - de groep zeeverkenners in Goes waar de man leiding aan gaf. Na het incident werd er geen dokter ingeschakeld en de kinderen liepen blijvend letsel op.

Scouting Nederland laat in een reactie weten dat de jeugdleider nooit meer kan terugkeren bij de vereniging. Omdat hij volgens de rechter wel “verwijtbaar” heeft gehandeld, ontbreekt volgens de organisatie “alle vertrouwen in zijn capaciteit als leidinggevende”. De organisatie spreekt over een “ingrijpende gebeurtenis voor de betrokken jeugdleden en hun ouders”.