Anti-Zwarte Piet-demonstranten eisen workshops voor A7-blokkeerders

Ze willen dat de Friezen lessen over diversiteit en de geschiedenis van Zwarte Piet gaan volgen. Lees hier het live-verslag vanuit de rechtbank terug.

Sympathisanten van de verdachten verzamelden zich eerder deze week voor de rechtbank van Leeuwarden.
Sympathisanten van de verdachten verzamelden zich eerder deze week voor de rechtbank van Leeuwarden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Leiders van de anti-Zwarte Piet-demonstranten die vorig jaar werden geblokkeerd in Friesland, eisen bewustwordingslessen voor de verdachten die hen tegenhielden op de snelweg onderweg naar Dokkum. Ook willen de demonstranten een schadevergoeding van ruim 8.000 euro.

Donderdagochtend werden de laatste drie van de 34 Friezen gehoord die ervan verdacht worden vorig jaar november op de A7 anti-Zwarte Piet-demonstranten de weg te hebben versperd. In de middag kregen Jerry Afriyie en Mitchell Esajas namens Stichting Nederland Wordt Beter en de demonstranten het woord.

De schadevergoeding die de twee eisen, is voor geleden materiële schade aan een van de bussen en de huur van de voertuigen, die door de blokkade voor niets bleek te zijn geweest. Zij stellen daarnaast voor dat de verdachten één dag interactieve lessen zullen volgen bij Stichting Nederland Wordt Beter: geschiedenislessen over Sinterklaas en Zwarte Piet en een workshop ‘diversiteit in de klas’. Zij willen daarmee duidelijk maken dat zij, in tegenstelling tot wat de verdachten volgens hen in de media beweren, wel degelijk de dialoog aan willen gaan.

Lees ook onze reportage in Harkema, de plaats waar het bedrijf van Douwes is gevestigd. Je bent welkom in Harkema. Maar zet geen grote mond op

Facebook-chatgroep

Eerder op de dag werd Jenny Douwes gehoord, de meest bekende initiatiefnemer van de wegblokkades op de A7. Volgens haar wordt haar rol overschat. Douwes zei in de rechtbank dat de actie pas groot werd nadat zij haar oproep al had verwijderd. Dat zou komen door “allerlei individuele acties” waar zij geen rol in speelde. Douwes wordt vervolgd voor opruiing omdat zij een aantal dagen voor de Sinterklaasintocht in Dokkum het Facebookevenement ‘Project P’ in het leven riep. Ze maande mede-Friezen met “auto, vrachtwagen, motor, trekker en paard-en-wagen” voor die “onruststokers uit Amsterdam en Rotterdam” te gaan rijden.

Tegen het verweer van Douwes, dat zij in het Fries voerde, bracht de rechter in dat zij tot aan de ochtend van de Sinterklaasintocht nog communiceerde via de Facebook-chatgroep waarin de acties werden gecoördineerd. Volgens Douwes zegt dat niets. Omdat mensen haar waren gaan zien als leider van de actie, werd zij die dagen voortdurend uitgenodigd voor gesprekken op social media. Rechter: “Maar waarom schreef u dan ‘mee eens’, toen iemand anders zei dat de acties door moesten gaan?”

Verbroken belofte

Douwes verweet Justitie dat haar en mede-initiatiefnemer Gerwin Dokter gezegd zou zijn dat ze niet vervolgd werden als ze hun Project P-oproep zouden verwijderen. De politieagent die bij Dokter langsging om hem te manen de oproep te verwijderen, getuigde echter dat hij dat niet zo had gezegd. “Want dan zou ik op de stoel van de rechter gaan zitten.” Wel zou hij uitdrukkelijk verzocht hebben de oproep te verwijderen, omdat ze anders kans liepen vervolgd te worden voor opruiing.

Volgens Douwes ligt de schuld van alle onrust bij burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel (Dokkum). Doordat Waanders de demonstratie verbood na de wegblokkade is volgens Douwes “de boel pas echt ontploft”.

Lees ook deze reconstructie van het politie-optreden rondom de verboden demonstratie: In Dokkum had politie alleen oog voor Zwarte Piet-tegenstanders

Na Douwes kwamen twee andere verdachten aan het woord, die beiden een rol speelden bij een kortstondig stilstaan op de A6, kort voor de uiteindelijke blokkade op de A7. Beiden zeiden dat zij niet bewust met de actie bezig waren, er toevallig in terechtkwamen. De eerste verdachte stelde zich weliswaar agressief en intimiderend op, maar dat was volgens hem een reactie op de gebaren van de mensen in de bus. Motorrijder Jan Z. was naar eigen zeggen “gewoon aan het toeren” toen hij werd aangereden door een van de bussen. Hij deed daarom aangifte van moord of doodslag.