Topfiguren Belgisch voetbal aangehouden om corruptie

Matchfixing De Belgische politie heeft 57 huiszoekingen verricht in een groot onderzoek naar fraude en matchfixing.

Meerdere topfiguren uit de Belgische voetbalwereld zijn woensdagochtend aangehouden in verband met een groot onderzoek naar corruptie en matchfixing. Onder meer twee topscheidsrechters en de Kroatische trainer Ivan Leko van Club Brugge zijn door de politie meegenomen voor verhoor.

De zaak draait om spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en het witwassen van grote sommen geld. De makelaars zouden bij transfers commissies hebben geïncasseerd zonder dit aan te geven. De afdeling Sportfraude van het Belgische Openbaar Ministerie kwam verdachte financiële transacties in de Belgische Jupiler Pro League op het spoor. Het federaal pakket in België heeft de arrestatie van Bayat bevestigd. De makelaar van Iraanse afkomst was in het verleden technisch directeur bij Charleroi.

Volgens Sporza worden verschillende transfers onderzocht waarbij Bayat en Veljkovic betrokken waren. Het gaat om Standard Luik-trainer Michel Preud’homme en de spelers Adrien Trebel, Dieumerci Ndongala en Obbi Oulare. Ook bij enkele aankopen waarbij Veljkovic betrokken was, Filip Mladenovic (ex-Standard Luik) en Milos Kosanovic (van KV Mechelen naar Standard Luik), zouden commissies zijn opgestreken die niet zijn gerapporteerd door de makelaar.

Naast fraude en witwassen, wordt ook matchfixing onderzocht: verschillende wedstrijden in de Jupiler Pro League, de Belgische Eredivisie, in het seizoen 2017/2018 zijn mogelijk verkocht. Minister van Justitie Koen Geens kondigde via Twitter aan een ‘nationaal platform’ op te richten „om informatie uit te wisselen en acties te ondernemen”. „Matchfixing ondermijnt de integriteit in de sport”, aldus de minister. „Justitie werkt aan eerlijke sport.”

De Belgische voetbalbond KBVB laat weten kennis te hebben genomen van het gerechtelijk onderzoeken zegt „vanzelfsprekend” bij te willen dragen aan het onderzoek, „en dit in alle transparantie.”

220 agenten

Ook voormalig technisch directeur van RSC Anderlecht Herman Van Holsbeeck is meegenomen voor verhoor. De Brusselse club heeft bevestigd dat het generaal parket daar is binnengevallen. Van Holsbeeck vertrok eerder dit jaar na vijftien jaar bij Anderlecht, onder meer omdat hij te nauwe banden zou onderhouden met Bayat. De club schrijft op de eigen website: „De club verleent haar volledige medewerking en geeft geen verdere commentaar.”

Ook Club Brugge, Standard Luik, Racing Genk, KSC Lokeren, KV Oostende, KV Mechelen, AA Gent en KV Kortrijk hebben huiszoekingen bij hun clubs bevestigd. Zij zouden allen zaken doen met de makelaars. In totaal zijn er in België 44 huiszoekingen verricht en dertien in het buitenland (in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Macedonië en Servië). Aan de grootschalige politieactie namen 220 agenten deel.

Naast de voetbalbestuurders en makelaars zouden ook verschillende scheidsrechters zijn aangehouden, onder wie Sébastien Delferière, Bart Vertenten en Paul Allaerts. Of de spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic ook actief waren in Nederland is vooralsnog onbekend.