Anti-Zwarte Piet-demonstranten eisen workshops voor A7-blokkeerders

Sinterklaasintocht Dokkum Op de derde dag van de rechtszaak tegen de Friese wegblokkeerders kwamen de anti-Zwarte Pietdemonstranten aan het woord. Ze willen in dialoog met de verdachten.

Pro-Zwarte Piet-button
Pro-Zwarte Piet-button Foto Siese Veenstra/ANP

Leiders van de anti-Zwarte Piet-demonstranten die vorig jaar op weg naar de Sinterklaasintocht werden tegengehouden, eisen dat de Friese wegblokkeerders bewustwordingslessen gaan volgen. Dat zei hun advocaat donderdag tijdens de derde zittingsdag van de rechtszaak tegen de 34 verdachten.

Daarnaast vorderen de activisten een schadevergoeding van ruim 8.000 euro. Een andere demonstrant eist een kleine 6.000 euro. Hij zou een hersenschudding en een post-traumatische stressstoornis aan het incident hebben overgehouden.

Demonstrantenleiders Jerry Afriyie en Mitchell Esajas hopen dat de Friezen via workshops hun standpunt over discriminatie leren begrijpen. Afriyies anti-racismestichting moet de lessen gaan verzorgen.

Met hun voorstel willen Afriyie en Esajas duidelijk maken dat zij geen „onruststokers en relschoppers” zijn en dat ze wel degelijk een dialoog willen met de Friezen.

Eerder op de dag werd Jenny Douwes gehoord, die wordt vervolgd voor opruiing. Een aantal dagen voor de intocht riep ze op Facebook op „met auto, vrachtwagen, motor, trekker en paard-en-wagen” voor de „onruststokers uit Amsterdam en Rotterdam” te gaan rijden. Zij verwijderde haar oproep op last van Justitie.

In de rechtbank stelde Douwes dat haar rol wordt overdreven en dat het blokkeerinitiatief pas groot werd nadat zij haar oproep al had verwijderd. De rechter bracht daar tegenin dat Douwes tot aan de ochtend van de intocht nog communiceerde via de Facebook-chatgroep waarin de acties werden gecoördineerd.

Na Douwes kwamen de twee laatste verdachten aan het woord. Beiden zeiden toevallig in de blokkade terecht te zijn gekomen. Motorrijder Jan Z. was „gewoon aan het toeren” toen hij werd aangereden door een van de bussen. Hij deed daarom aangifte van moord of doodslag. Maar ook van hem citeerde de rechter berichten uit besloten chatgesprekken waaruit kon worden opgemaakt dat hij niet toevallig bij de wegblokkade aanwezig was. Vrijdag zou de strafeis van het Openbaar Ministerie volgen.