Mexicanen willen eigen naam geven aan ‘Nafta 2.0’

De Amerikaanse president Trump mag tevreden zijn met de nieuwe naam van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord Nafta, zijn verdragspartner Mexico is dat niet. „USMCA. Klinkt geweldig toch?”, stelde Trump begin deze maand, toen de VS na 17 maanden onderhandelen met Canada en Mexico een akkoord bereikten over vernieuwing van het verdrag uit 1994.

Mexico gaat zelf een andere naam bedenken voor ‘United States–Mexico–Canada Agreement’. Andrés Manuel López Obrador, die 1 december aantreedt als volgende president, pleit voor een Mexicaanse naam „in onze eigen taal”. Haast is geboden. Want, merkt de links-nationalistische politicus: „USMCA is ook in Mexico al ingeburgerd aan het raken.”

Dit terwijl de afkorting lastig is uit te spreken is voor Spaanstaligen. En de ‘A’ juridisch gezien onjuist is: onder Mexicaanse wet is geen sprake van een agreement of acuerdo (akkoord), maar van een tratado (verdrag).

Tegelijkertijd wil Obrador de VS tegemoet komen. Voor Trump was de naamswijziging een belangrijk, zo niet cruciaal punt. De diplomaat die namens Obrador mee onderhandelde, adviseert de nieuwe president dan ook om „recht te doen aan de geest van samenwerking die ons werk kenmerkte”. Dus ook de Spaanse afkorting moet bestaan uit de drie landsnamen, stelt hij voor.

Op Twitter plaatste Obrador dinsdag een peiling met een keuze uit drie opties: 1) TEUMECA; 2) T-MEC; of 3) Geen van beide.

Vooralsnog is optie nummer 2 duidelijk favoriet. Stemmen kan tot maandag. De winnende naam moet, net als de verdragstekst zelf, de komende weken geratificeerd worden door de Mexicaanse senaat.