Man aangehouden voor plannen bomaanslag Verenigde Staten

Hij zou bij de Congresverkiezingen op 6 november een bomaanslag hebben willen plegen in Washington. De FBI vond in zijn kelder een bom van negentig kilo.

Het huis van de 56-jarige man die is opgepakt op verdenking van het plannen van een bomaanslag.
Het huis van de 56-jarige man die is opgepakt op verdenking van het plannen van een bomaanslag. Foto: Frank Franklin/AP

Een 56-jarige man is dinsdag in de Amerikaanse staat New York opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een bomaanslag tijdens de Congresverkiezingen op 6 november in Washington. Hij zou een bom van negentig kilo hebben gemaakt die hij wilde laten afgaan in de National Mall, het gebied tussen het Capitool en het Washington Monument. Dat meldde persbureau AP donderdag.

De FBI doorzocht dinsdag het huis van de man in Tappan, vlak bij de stad New York, en vond de bom in de kelder. Ook vonden ze verpakkingsmateriaal waar poeder in had gezeten dat veel wordt gebruikt in vuurwapens.

De openbaar aanklager zei dat de man “radicale ideeën” heeft. Hij zou zichzelf hebben willen opblazen om aandacht te vragen voor een alternatief politiek systeem, waarin overheidsfunctionarissen en gezagsdragers willekeurig worden geselecteerd, in plaats van gekozen bij verkiezingen. “Als zijn plan was geslaagd, had dat de levens van onschuldige omstanders kunnen eisen en onbeschrijflijke vernietiging hebben veroorzaakt.” De man is inmiddels voorgeleid.