Doden en massale stroomuitval door orkaan Michael

Michael heeft met windsnelheden tot 250 kilometer per uur flinke ravage aangericht in het noordwesten van Florida en trekt nu sterk afgezwakt verder over Georgia.

Satellietbeelden van de orkaan Michael boven de Amerikaanse staat Florida.
Satellietbeelden van de orkaan Michael boven de Amerikaanse staat Florida. Foto: EPA/NOAA HANDOUT

Orkaan Michael is woensdagavond Nederlandse tijd aan land gekomen in de Amerikaanse staat Florida en trekt nu sterk afgezwakt over Georgia. Er zijn windsnelheden tot 250 kilometer per uur gemeten. In Florida is ten minste een dode gevallen. Er kwam een man om het leven toen een boom op zijn huis viel. Een vrouw in de staat Georgia stierf toen puin een huis in viel, meldt persbureau Reuters.

Ook zitten honderdduizenden huishoudens zonder stroom en kan het nog dagen duren voordat de stroomvoorzienng is hersteld, meldt CNN.

Op beelden is te zien dat er op veel plaatsen flinke schade is aan gebouwen en dat sommige huizen zelfs helemaal omver zijn geblazen. Ook staat er op sommige plekken tot wel twee meter water in de straten. Beelden die ABC News heeft verspreid tonen de ravage in Panama City nadat Michael daaroverheen trok:

Michael kwam als een orkaan van categorie 4, de op een na zwaarste categorie, aan land vlak bij Panama City in het noordwesten van Florida, in een strook onder buurstaat Georgia. Het was volgens CNN de zwaarste storm op het Amerikaanse vasteland sinds de orkaan Andrew in 1992.

Ooggetuigen vertellen over de enorme kracht van de orkaan. Zo zegt het Republikeinse Congreslid Neal Dunn tegen CNN dat het in Panama City wel lijkt alsof er in elk huizenblok een bom is afgegaan:

Afgezwakt tot tropische storm

In de nacht van woensdag op donderdag Nederlandse tijd kwam Michael aan in de staat Georgia en was hij snel afgezwakt tot categorie 1. Op donderdagochtend meldde het National Hurricane Centre (NHC) dat Michael is afgezwakt tot een tropische storm. Dat betekent dat de windsnelheid onder de “orkaandrempel” van windkracht 12 is.

Toch blijft het NHC waarschuwen voor levensbedreigende overstromingen als gevolg van de storm. Michael verlaat naar verwachting pas vrijdagavond het Amerikaanse vasteland om daarna verder te trekken over de Atlantische Oceaan.

De gouverneur van Florida, Rick Scott, had vooraf al de noodtoestand afgekondigd voor 35 regio’s in zijn staat. Ook in delen van de staten Alabama, Georgia, North Carolina en South Carolina gebeurde dat.

President Donald Trump hield een verkiezingstoespraak in Pennsylvania en liet weten die niet te kunnen afzeggen, omdat zijn aanhang daar op hem rekende. Hij gaat begin volgende week naar Florida, liet het Witte Huis weten. Ook stak Trump alvast via Twitter alle hulpverleners die op weg zijn naar het gebied waar Michael heeft huisgehouden een hart onder de riem: