Drie jaar cel geëist tegen Spakenburger die agent bijna wurgde

Joeri B. (22) viel in maart in Amersfoort met een groep vier politieagenten aan. Daarbij nam hij een agent in een nekklem. Justitie spreekt van een ‘geweldsexplosie’.

De rechtbank in Utrecht. Beeld ter illustratie.
De rechtbank in Utrecht. Beeld ter illustratie. Foto Lex van Lieshout/ANP

Tegen een 22-jarige man die begin dit jaar in het uitgaansgebied van Amersfoort bijna een politieagent wurgde is donderdag drie jaar cel geëist, waarvan één voorwaardelijk. Volgens justitie was sprake van een “geweldsexplosie”.

De Spakenburger, die wordt verdacht van poging tot doodslag, viel volgens het OM afgelopen maart samen met vijf anderen vier politieagenten aan. Een getuige zag dat Joeri B. een agent in het gezicht sloeg. Daarna nam hij haar in een nekklem.

De collega’s van de agent konden haar na zo’n twintig seconden ontzetten door te dreigen met een stroomstootwapen. De vrouw liep een hersenschudding en gezichtsletsel op. Ook andere agenten raakten gewond. Zes leden van het groepje, tussen de 17 en 22 jaar oud en allemaal afkomstig uit Bunschoten-Spakenburg, werden opgepakt. Drie van hen bleken dronken. Alleen B. bleef vastzitten.

Traumatische gebeurtenis

Vlak voor het incident had de agent op straat de groep van B. benaderd. Ze wilde diens vriendin aanspreken, omdat die mogelijk een winkelruit had vernield. Daarop begon de groep er volgens justitie meteen op los te slaan.

Het OM benadrukt dat de agente nog altijd grote gevolgen ondervindt van de aanval. “Ze moest revalideren en kampt met de psychische gevolgen van de traumatische gebeurtenis waarvan ze dacht dat ze deze niet zou overleven.” De andere agenten hielden ook rekening met een fatale afloop. “Ik dacht echt dat de verdachte mijn collega wilde vermoorden”, verklaarde een van hen.

In de strafeis heeft justitie rekening gehouden met de impact van het geweld op de agent en met het flinke strafblad van B. Zelf zegt hij zich niets van de wurging te kunnen herinneren. Volgens zijn advocaat was B. niet van plan de agent iets ernstigs aan te doen, meldt persbureau ANP.

Twee andere leden van de groep waarmee B. over straat liep, moeten mogelijk ook nog voor de rechter verschijnen voor hun rol in het geweld. In de zaak tegen B. doet de rechter over twee weken uitspraak.