Brieven

Brieven

Blank white pill box design mockup set, isolated, 3d illustration. Clear blister pillbox template mock up. Open and close tablets cardboard container. Blister pill boxing with drug capsule branding
Blank white pill box design mockup set, isolated, 3d illustration. Clear blister pillbox template mock up. Open and close tablets cardboard container. Blister pill boxing with drug capsule branding AlexandrBognat

Het dilemma is groot. Patiënten en hun belangenbehartigers willen nieuwe geneesmiddelen tegen levensbedreigende ziekten hebben. Overheden willen deze medicijnen vaak niet vergoeden, omdat ze te duur zijn en omdat ze niet zelden hun werking nog niet voldoende hebben bewezen. Het is wekelijks onthutsend nieuws.

Zie bijvoorbeeld ‘Peperdure pillen’ (VPRO Tegenlicht, 7/10) of Maak de onderhandelingen over medicijnprijzen openbaar (NRC, 5/10).

De druk van de farmaceutische industrie en patiëntenverenigingen op de publieke opinie is ontoelaatbaar hoog. In het normale economische verkeer krijgen kopers garantie of, als het product niet goed is, geld terug. De werking van een nieuw medicijn kan pas bewezen worden als het medicijn op grotere schaal in de praktijk is gebruikt, dit duurt een paar jaar. In de beginperiode zou de regel ‘no cure no pay’ logisch zijn.

Dat zou erop neerkomen dat de producent het medicijn beschikbaar stelt en alleen na gebleken effectiviteit wordt betaald. Patiënten die geen baat bij het medicijn hebben, hoeven dan ook niet af te rekenen.

In de huidige situatie lopen farmaceuten, die steeds meer een monopoliepositie bezitten, geen enkel risico. Sterker nog: zij hebben baat bij de onzekerheid.