Belgisch voetbal besmeurd door grote corruptiezaak

Matchfixing 220 agenten namen deel aan de grootste politieactie in de geschiedenis van het Belgische voetbal.

Onderzoekers bij het stadion van Clun Brugge. Coach Ivan Leko werd gearresteerd.
Onderzoekers bij het stadion van Clun Brugge. Coach Ivan Leko werd gearresteerd. Foto Kurt Desplenter/AFP

Om zes uur ’s morgens stonden ze voor zijn huis in Waals-Brabant. Bivakmutsen op, geweren in de hand. Ze beukten zijn voordeur open en hielden hem aan onder toeziend oog van zijn vrouw en kinderen. En daar ging hij, Mogi Bayat, de machtigste voetbalmakelaar van België, mee naar het bureau.

Zo werd woensdag het startsein gegeven voor de grootste politieactie in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Naast Bayat werden nog 24 topfiguren aangehouden, onder wie voormalig technisch manager van RSC Anderlecht Herman Van Holsbeeck, twee topscheidsrechters, meerdere voetbalmakelaars en Ivan Leko, de Kroatische trainer van topclub Club Brugge. Hij moest de nacht in de cel doorbrengen.

Iraanse ‘godfather’

De verdenkingen: corruptie, witwassen, het opzetten van een criminele organisatie en matchfixing. In het kader van het onderzoek werden in en buiten België 57 huiszoekingen verricht en kregen tien clubs bezoek van het Belgisch parket, waaronder Standard Luik, AA Gent en Club Brugge. 220 agenten namen deel aan de actie.

Zij gingen vooral op zoek naar contracten die de clubs hebben afgesloten met Mogi Bayat, die door Belgische media wordt omschreven als de ‘Iraanse godfather van het Belgisch voetbal’ en de spil is in deze zaak. De voormalige bestuurder van Sporting Charleroi, geboren in Iran, kwam in het vizier door dubieuze transacties rond spelerstransfers, waarbij onrechtmatige makelaarsvergoedingen via bedrijven op Cyprus zijn betaald.

Volgens dagblad De Morgen heeft hij bij RSC Anderlecht zulke nauwe contacten dat zijn vingerafdruk zelfs is opgenomen in het bezoekersbestand van het doorgaans strikt afgeschermde trainingscomplex van de club. Geen andere zaakwaarnemer krijgt het verder voor elkaar dat de bazen van Gent, Brugge en Anderlecht bij hem thuis komen barbecueën.

Een van hen was de woensdag aangehouden Herman Van Holsbeeck, tot begin dit jaar technisch manager bij Anderlecht. De club schrijf op de eigen website: „Vandaag heeft de federale politie een huiszoeking verricht bij RSC Anderlecht. De huiszoeking kadert in een onderzoek naar makelaarspraktijken. De club verleent haar volledige medewerking en geeft geen verder commentaar.”

Een andere hoofdverdachte in de zaak is de Serviër Dejan Veljkovic, net als Bayat een zaakwaarnemer die bij sommige clubs ook wel als ‘huismakelaar’ wordt beschouwd. Ook hij is aangehouden. Zijn huis is doorzocht, net als dat van zijn familie in Servië.

Matchfixing

Hij wordt naast fraude ook verdacht van matchfixing rond duels van KV Mechelen. Via zijn contacten zou Veljkovic het afgelopen seizoen geprobeerd hebben om te voorkomen dat de voormalige Europa Cup 2-winnaar zou degraderen naar het tweede niveau. Hij zou de club hebben geholpen aan een gemanipuleerde zege op Waasland-Beveren en zou daarbij de hulp van twee arbiters hebben gekregen, Bart Vertenten en Sébastien Delferière. Ook zij zijn aangehouden. Spelers van Waasland-Beveren werden donderdag verhoord.

Scheidsrechter Vertenten kwam eerder al in opspraak via enkele dubieuze strafschoppen in het voordeel van Mechelen. Nu blijkt dat de arbiter geregeld telefonisch contact had met Veljkovic, met wie hij tevens dineerde. In het kader van het onderzoek naar matchfixing werden ook drie bestuurders van Mechelen woensdag verhoord. Hun club degradeerde vorig seizoen uiteindelijk alsnog.