Artsen zonder Grenzen roept op tot evacuatie asieleiland Nauru

De hulporganisatie heeft het eiland gedwongen moeten verlaten en maakt zich ernstig zorgen over de psychische gezondheid van de asielzoekers.

Artsen zonder Grenzen moest het eiland Nauru gedwongen verlaten. De hulpverleners maken zich ernstig zorgen over de psychische gezondheid van de asielzoekers in het detentiecentrum op het eiland.
Artsen zonder Grenzen moest het eiland Nauru gedwongen verlaten. De hulpverleners maken zich ernstig zorgen over de psychische gezondheid van de asielzoekers in het detentiecentrum op het eiland. Foto: Artsen zonder Grenzen/AP

Het is slecht gesteld met de geestelijke gezondheid van vluchtelingen die worden vastgehouden op het eiland Nauru, een eilandstaatje in de Stille Oceaan bij Australië. Dat stelt de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen donderdag. Volgens de organisatie verkeren sommige kinderen in een “semi-comateuze staat” en zijn ze niet meer in staat om te eten en drinken. Artsen zonder Grenzen liet weten dat ze het eiland gedwongen hebben verlaten en roept op tot evacuatie.

Lees ook: Kinderen verminken zich op asieleiland Nauru
Twitter avatar MSFAustralia MSF Australia BREAKING
We’ve been forced to terminate our mental health care services on #Nauru & all our international staff have left the island. We’re deeply concerned for our patients as the #MentalHealth situation of asylum seekers & refugees is beyond desperate https://t.co/QTRv9zTRjG https://t.co/6QeOhCwZED

Australië brengt asielzoekers die op zee zijn onderschept naar Nauru om hun asielprocedure te doorlopen. Hier verblijven ze in een detentiecentrum. Directeur Paul McPhun van de hulporganisatie zei donderdag tegen verslaggevers van persbureau Reuters dat ze “een aanzienlijke verslechtering” hebben gezien van de geestelijke gezondheid van de asielzoekers en patiënten.

Hulp

De hulporganisatie was sinds november vorig jaar op het eiland om psychologische hulp te verlenen. Vrijdag liet de regering van Nauru weten dat de hulp “niet langer nodig was”, aldus de organisatie. De hulpverleners kregen te horen dat ze binnen 24 uur het eiland moesten verlaten. “Wij veroordelen deze plotselinge beslissing ten sterkste”, liet de organisatie donderdag weten tijdens een persconferentie. “Wij maken ons ernstige zorgen over de omstandigheden van de patiënten die we gedwongen moesten achterlaten.” In het detentiecentrum zitten bijna negenhonderd asielzoekers, onder wie 115 kinderen, al vijf jaar vast.

Australië opende het detentiecentrum op Nauru in 2001 om asielzoekers te ontmoedigen naar Australië te vluchten. Het sloot tijdelijk in 2008 maar werd vijf jaar later weer geopend toen het aantal vluchtelingen weer steeg. De omstandigheden op het eiland zijn zeer slecht. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemde in 2016 het behandelen van de asielaanvraag op het eiland “uitermate schadelijk”. Vlak daarvoor hadden twee asielzoekers zichzelf in brand gestoken.