Ambulancepersoneel in Rotterdam en Leiden staakt volgende week

De medewerkers leggen een paar uur het werk neer. Ze reageren dan alleen op spoedoproepen. Wie bijvoorbeeld een gebroken been heeft, moet zelf vervoer regelen.

Ambulances in Rotterdam. Beeld ter illustratie.
Ambulances in Rotterdam. Beeld ter illustratie. Foto ANP

Ambulancepersoneel in Rotterdam en Leiden legt volgende week het werk neer. Eerdere acties voor verlaging van de werkdruk en verhoging van het salaris hebben geen effect gehad en daarom is een staking noodzakelijk, heeft vakbond FNV donderdag bekendgemaakt.

Tijdens de werkonderbrekingen reageert het stakende personeel alleen nog op spoedoproepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om levensbedreigende zaken als hartstilstanden, of ernstige verwondingen. Geplande ritten, vaak vervoer van ziekenhuis naar ziekenhuis, zullen moeten wachten tot de acties voorbij zijn.

De Rotterdamse ambulancemedewerkers staken als eerst: zij stoppen dinsdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur met werken. Een dag later is het van 11.00 tot 13.00 uur de beurt aan hun collega’s in Leiden. Volgens een woordvoerder van FNV zal niet al het personeel in staking gaan. Als de acties geen effect hebben, volgen er mogelijk stakingen in andere regio’s.

Geen overwerk

Sinds eind vorige maand zijn er in 11 van de 24 veiligheidsregio’s zogeheten stiptheidsacties bezig. Personeel weigert daar over te werken en houdt zich precies aan de pauzetijden. De stiptheidsacties gaan ook tijdens de stakingen door.

Ambulancemedewerkers voeren al langer campagne voor een nieuwe cao met betere voorwaarden. Ze vinden de werkdruk veel te hoog. De voornaamste oorzaak is een personeelstekort, dat er ook de oorzaak van is dat ambulances vaak te laat komen. Hogere lonen moeten nieuwe mensen aantrekken, en ervoor zorgen dat de bestaande ambulanciers niet vertrekken.

In juni leek er een doorbraak in het conflict. Werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland beloofde het personeel nog dit jaar een loonsverhoging. Volgend jaar zouden de lonen gelijk worden getrokken aan dat van ziekenhuismedewerkers. Vakbondsleden stemden het akkoord later echter weg.

Correctie (11 oktober 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de ambulance volgens FNV tijdens de actie niet komt voor een gebroken been. Daar kwam een woordvoerder later op terug: alleen gepland vervoer komt te vervallen. De tekst is aangepast.