WHO: nieuwe geluidsrichtlijnen om gezondheidsschade te beperken

Excessief geluid kan onder meer leiden tot hart- en vaatziekten en een verstoorde stofwisseling. De WHO hoopt dat beleidsmakers zich gaan inzetten voor minder lawaai.

De WHO maakt zich ook zorgen om nieuwe bronnen van geluid, zoals windmolens.
De WHO maakt zich ook zorgen om nieuwe bronnen van geluid, zoals windmolens. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het omgevingsgeluid is te hard op veel plekken in Europa en dat is schadelijker voor onze gezondheid dan tot nu toe bekend was. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag bij de presentatie van nieuwe geluidsrichtlijnen voor Europese landen. De WHO hoopt met de voorschriften beleidsmakers te motiveren iets te doen tegen excessief geluid.

Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat geluid een van de invloedrijkste omgevingsfactoren is bij de gezondheid van mensen. Overmatig geluid kan leiden tot fysieke en mentale problemen. Zo kan te veel lawaai stress veroorzaken, waardoor de bloeddruk kan stijgen. Dit kan weer leiden tot hart- en vaatziekten, waaronder dodelijke infarcten. Ook bestaan er verbanden tussen overmatig geluid en een verstoorde stofwisseling.

De WHO maakt zich extra zorgen omdat er de laatste jaren meer geluidsbronnen bij zijn gekomen. De organisatie noemt windmolens en zogenoemd hobbygeluid - afkomstig van onder andere nachtclubs en sportklasjes – als nieuwe bronnen van overlast. Deze komen boven op de traditionele geluidsbronnen: wegverkeer, spoorlijnen en de luchtvaart.

Lees ook: Zelfs in de wildste natuur is veel menselijke herrie

Check je adres

De nieuwe richtlijnen moeten beleidsmakers helpen geluidsoverlast tegen te gaan. Voor iedere geluidsbron geeft de WHO een maximumaantal decibellen dat overlast moet tegengaan. Zo zou het lawaai van wegverkeer onder de 53 dB moeten blijven en ‘s nachts zelfs onder de 45 dB. Windturbines zouden eigenlijk nooit meer dan 45 dB geluid mogen produceren.

Ter vergelijking: 70 dB wordt ervaren als “irritant” omgevingsgeluid, denk aan een luide tv, een stofzuiger of verschillende mensen die tegelijkertijd telefoneren.

Ook in Nederland wordt gewerkt aan het tegengaan van excessief geluid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat op basis van het WHO-rapport een advies uitbrengen aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vertelt een woordvoerder. Ze benadrukt dat de adviezen van de WHO en het RIVM niet bindend zijn. Ook is het volgens haar onmogelijk om het geluid op alle plekken in Nederland onder de normen te krijgen.

“Ongeveer een derde van de woningen in Nederland staat in een gebied waar te veel geluid is. Dat is niet zomaar op te lossen. Nederland is erg dichtbevolkt en er bestaat geen directe oplossing om het geluid van wegverkeer onder de norm te krijgen: de grootste veroorzaker van geluidsoverlast in Nederland.”

Het RIVM hoopt voor het einde van het jaar een advies uit te kunnen brengen aan het ministerie. Tot die tijd is op de website van Atlas Leefomgeving op te zoeken hoe de geluidskwaliteit is op een bepaald adres.