Vervuiling

Nationale-Nederlanden stopt met beleggen in winning teerzandolie

Verzekeraar en pensioenfonds Nationale-Nederlanden (NN) belegt niet langer in oliewinning uit teerzand. Ook verkoopt de organisatie haar belangen in de pijpleidingen voor transport van die olie in de Verenigde Staten en Canada, zo heeft NN woensdag bekendgemaakt. Het besluit van de verzekeraar komt enkele maanden nadat milieu-organisatie Greenpeace pensioenbeleggers opriep te stoppen met beleggen in teerzandolie en betrokken pijpleidingbedrijven, omdat de winning van de grondstof vervuilend is en bij afgraven van de zandgronden bossen worden gekapt. Begin dit jaar investeerde NN nog voor meer dan 150 miljoen euro in teerzandolie, schat Greenpeace. Sindsdien zijn die beleggingen al voor een deel afgebouwd. De rest volgt in de komende maanden. (NRC)